Računalništvo, telefonija
27.09.2016 13:30
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo za prevoz poklicali kar Uberjevo letalo?

Bomo za prevoz poklicali kar Uberjevo letalo?
Bomo za prevoz poklicali kar Uberjevo letalo?

Uber je pred kratkim presenetil javnost, saj je naznanil testiranje samovozečih se vozil, kar zgolj dokazuje, da podjetje jasno cilja na prihodnost, polno inovativne mobilnosti. Jeff Holden, vodja razvoja, je za portal Recode naznanil, da Uber cilja na nov, še bolj “astronomski” projekt. Razvija idejo majhnih letal oz. letečih vozil, ki bi lahko vletala in pristajala vertikalno, kar pa naj bi bilo zelo koristno za kratke polete znotraj mest. Kljub temu da se ideja sliši precej optimistično, Uber zelo resno zastopa svojo idejo.

Holden trdi, da je glavna ideja projekta uporabnikom omogočiti karseda veliko število opcij za prevoz. Napovedal je, da naj bi VTOL (vertically take off and land) letala za komercialno rabo postala realnost v roku desetih let. Največja prednost teh letal bi bila možnost izogibanja prometnim zamaškom, poleg tega pa ne potrebujejo dolgih stez za vzletanje, čeprav še vedno potrebujejo prostor za varen pristanek – kar pa bi v večjih mestih lahko bil problem.

Uber pa seveda ni edino podjetje, ki se ukvarja z idejami o tovrstnih letalih. Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) razvija eksperimentalno letalo VTOL X-Plane, Airbusova podružnica iz Silicijeve Doline A3 razvija letalo, ki lahko služi kot zračni taksi za ljudi ali tovor. V spodnjem videu si lahko ogledate, kako naj bi VTOL X-Plane deloval v prihodnosti.


Februarja letos je prvi mož Tesle že govoril o VTOL letalih, saj naj bi njegova ekipa za dizajn delala na električnem letalu. Upajmo, da bodo vse te zamisli postale resničnost in bomo lahko stvaritve teh podjetij kmalu opazovali na nebu. Seveda ta “kmalu” ne pomeni “danes” ali “jutri”, temveč morda čez nekaj desetletij. Kljub temu da bo preteklo še nekaj časa, preden bomo videli leteče taksije na nebu, zagotovo navdušuje dejstvo, da se gigant Uber že tako hitro zanima za komercializacijo tovrstnih idej.


Prijavi napako v članku