Prenosni računalniki
05.06.2012 12:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo prenosnike lahko kmalu metali ob tla?

Ohišja prenosnikov bodo kmalu postala odporna na padce in udarce.
Ohišja prenosnikov bodo kmalu postala odporna na padce in udarce.

Ohišja današnjih prenosnikov so večinoma narejena iz cenene plastike, ki ni ravno odporna na padce in udarce. Že ob majhnem trku ali padcu se namreč lahko ohišje okruši ali celo poči. Iz tega razloga se predvsem proizvajalci kompaktnih prenosnih računalnikov oziroma ultrabookov odločajo za aluminij. Ta je bistveno boljši od plastike, je pa zaradi tega precej dražji. Razliko v ceni na koncu seveda plačamo kupci.

Podjetje Intel se je na tem področju odločilo narediti korak naprej. Pripravilo je posebno plastiko, ki se lahko pohvali z izjemno odpornostjo na padce in udarce – novost naj bi bila celo odpornejša od aluminija. Pri zasnovi nove generacije plastične mase so se inženirji podjetja Intel zgledovali po avtomobilski in vesoljski industriji.

Inovativno plastiko bodo proizvajalci prenosnikov najprej namenili kompaktnim prenosnim računalnikom oziroma ultrabookom. Kasneje bodo z njo opremljali še običajne prenosnike. Ti bodo tako postali še odpornejši tako na padce, kot tudi udarce – tudi pri padcu z enega metra naj bi prenosnik namreč ostal nepoškodovan. Ker je plastika veliko cenejša od aluminija in drugih kovin, se bodo naprave za nameček še pocenile.

Intel bo inovativno plastiko za izdelavo ohišij ponudil vsem vodilnim proizvajalcem prenosnikov. Prve naprave lahko na trgu pričakujemo v naslednjem letu. Če se bo novost obnesla, jo bodo najverjetneje pričeli uporabljati celo proizvajalci mobilnikov.


Prijavi napako v članku