Računalništvo, telefonija
07.06.2020 10:11

Deli z drugimi:

Share

Bomo novi iPhone 12 lahko kupili šele proti koncu leta?

Novi iPhone 12 bo po vsej verjetnosti mogoče kupiti šele proti koncu leta.
Novi iPhone 12 bo po vsej verjetnosti mogoče kupiti šele proti koncu leta.

Tokrat imamo bolj slabo novico za vse ljubitelje pametnih mobilnih telefonov iPhone, ki že več mesecev nestrpno čakajo na prihod nove generacije Applovih telefonov. Eden glavnih Applovih dobaviteljev elektronske opreme Broadcom je namreč na spletnem sestanku z delničarji naznanil, da bi letošnjo družino pametnih telefonov iPhone 12 lahko pričakali nekoliko pozneje kot običajno. Pri tem seveda Broadcom ni omenili imena Apple neposredno, ampak se je oprlo na velikega severnoameriškega kupca, ki je močno odvisen od njegovih elektronskih komponent.

Dejstvo je, da proizvodnja elektronskih komponent zamuja zaradi novega koronavirusa, vsa naročila pa bo moralo podjetje Broadcom premakniti za vsaj eno četrtletje. To v praksi pomeni, da podjejte Apple po vsej verjetnosti novih pametnih mobilnih telefonov družine iPhone 12 ne bo predstavilo še vsaj do oktobra letos. Množična prodaja novincev pa se ne bo pričela pred koncem leta.

Na pametne mobilne telefone družine iPhone 12 pa se bo vsaj po prepričanju strokovnjakov nedvomno splačalo počakati. Ta naj bi namreč uporabnikom storitev mobilen telefonije prinesla kar nekaj novosti, in sicer tako tehnologijo 5G kot tudi možnost prijave v telefon preko bralnika prstnih odtisov, ki bo vgrajen neposredno pod zaslon. Za prenos podatkov in polnjenje naj bi bil na voljo vmesnik USB-C, kar bi lahko bila posledica pritiska Evropske unije. Zaslon pametnega mobilnega telefona iPhone 12 bo imel minimalno zarezo, kar bo povečalo površino prikaza slik in izboljšalo izgled samega telefona.

Pametni mobilni telefon Apple iPhone 12 naj bi bil tudi precej zmogljivejši v primerjavi z njegovim predhodnikom. Ta naj bi bil namreč opremljen z novim mobilnim procesorjem Apple A14 Bionic, štirimi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti, 256 gigabajti in 512 gigabajti prostora. Če gre verjeti najnovejšim govoricam, bo novi iPhone 12 na voljo v kar štirih različicah, in sicer 13,7-centimetrski (5,4-palčni) zaslon za model iPhone 12, 15,5-centimetrski (6,1-palčni) zaslon za model iPhone 12 Pro, 15,5-centimetrski (6,1-palčni) zaslon za model iPhone 12 Max in 17-centimetrski (6,7-palčni) zaslon za model iPhone 12 Pro Max.

Zajem slik pri pametnih mobilnih telefonih iPhone 12 bo zaupan slikovnim tipalom ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, ki naj bi bile kakovostnejše v primerjavi z obstoječimi. Različici Pro bosta pričakovano opremljeni z večjim številom fotoaparatov. Računalniški gigant bo dodal tudi tridimenzionalno kamero, ki bo zagotavljala uporabo tehnologije Augmented Reality (AR). Tu seveda ne smemo spregledati podpore za hitra in zanesljiva brezžična omrežja Wi-Fi 802.11ay.

Nakup pametnih mobilnih telefonov iPhone 12 žal ne bo poceni. Če gre verjeti spletnim govoricam bo za vstopno različico vstopnega modela iPhone 12 treba v Združenih državah Amerike odšteti preračunanih 598 evrov. Model iPhone 12 Pro bo vrednosten na preračunanih 691 evrov, model iPhone 12 Max pa na preračunanih 921 evrov. Za vstopno različico najzmogljivejšega modela iPhone 12 Pro Max pa naj bi bilo treba ameriškim trgovcem odšteti preračunanih 1.014 evrov.


Prijavi napako v članku