Računalništvo, telefonija
02.04.2018 13:57

Deli z drugimi:

Share

Bomo morali za ameriško vizo nujno predati vse podatke o družabnih omrežjih?

Za pridobitev ameriške vize bo treba izdati podatke o družbenih omrežjih
Za pridobitev ameriške vize bo treba izdati podatke o družbenih omrežjih

Ameriška viza mnogim pomeni pot do boljšega življenja. Gre predvsem za delovno vizo, čeprav prebivalci mnogih držav vizo potrebujejo zgolj za dopustovanje. Ker pa mnogi to izkoriščajo, je ameriška vlada že sredi leta 2017 začela izvajati strožje ukrepe. Prosilec za ameriško vizo mora namreč izpolniti vprašalnik, ki je v primerjavi z običajnim precej obsežnejši, saj med drugim mora razkriti tudi podatke v povezavi z družbenimi omrežji. Ameriški vladi mora prosilec tako posredovati vsa uporabniška imena, ki jih je v zadnjih petih letih uporabljal na kateremkoli družbenem omrežju. To velja tudi za vse elektronske poštne predale in mobilne telefonske številke.

Ameriški mejni uradniki se lahko za dostop do teh podatkov danes odločijo le v primeru, če ocenijo oziroma obstajajo tehtni razlogi, da je določeno osebo treba dodatno preveriti. Po novem predlogu, ki ga mora ameriško ministrstvo še potrditi, pa bo ta postopek preverjanja postal standarden za vse, ki bodo z vizo poskušali obiskati ZDA in sicer tako službeno kot turistično. Poleg že naštetega pa bo prosilcem treba razkriti še podatke, povezane z vsemi opravljenimi potovanji, domačimi naslovi in delovnimi mesti za obdobje kar 15 let. Ameriški predsednik Trump nove zahteve upravičuje z večjo varnostjo, saj naj bi ti podatki pripomogli k učinkovitejšemu boju proti mednarodnemu terorizmu.

Novi ukrep naj bi po ocenah strokovnjakov prizadel okoli 15 milijonov potnikov, ki letno zaprosijo za vizo za obisk Združenih držav Amerike. Na srečo ta ukrep ne bo prizadel nas Slovencev, saj ima naša država z Združenimi državami Amerike sklenjen dogovor o potovanju brez vize.


Prijavi napako v članku