Računalništvo, telefonija
18.02.2019 09:45
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo kmalu ostali brez milijonov videoposnetkov?

Uporabniki na ozemlju Evropske unije bi lahko čez noč ostali tako brez novičarske storitve Google News kot brez milijonov videoposnetkov na YoTubu.
Uporabniki na ozemlju Evropske unije bi lahko čez noč ostali tako brez novičarske storitve Google News kot brez milijonov videoposnetkov na YoTubu.

Pri podjetju Google so že večkrat izrazili nezadovoljstvo s predlogom nove evropske zakonodaje o varstvu avtorskih pravic. Evropska unija se namreč zavzema za uvedbo novih pravil o avtorskih pravicah na svetovnem spletu, katerih namen je ustvariti bolj pravičen način plačevanja imetnikov avtorskih pravic v digitalni dobi. Ker pa direktiva omenja možnost vključevanja spletnih filtrov oziroma neke vrste algoritmov, ki bi samodejno preverjali, ali so spletne strani v skladu z zakonom o avtorskih pravicah, bi to lahko ogrozilo delovanje spletnih iskalnikov.

Za mnoga podjetja, predvsem pa za Google, sta sporna dva člena iz omenjene direktive, in sicer 11. in 13. člen, saj bi novinarskim hišam omogočila zaračunavanje objavljenih odlomkov ter ponudnikom spletnih platform nalagala proaktivno preprečevanje kršitev avtorskih pravic. Čeprav se je novi direktivi o avtorskih pravicah na spletu nedavno uprlo več držav Evropske unije, to še ne pomeni, da je Evropska komisija nad njo obupala. Ta jo je namreč ponovno potrdila in jo je v končno potrditev že posredovala Evropskemu parlamentu. Če bo ta omenjeno direktivo sprejel, bo postala obvezujoča, kar pomeni, da jo bodo morale članice evropske unije “vgraditi” v svojo zakonodajo.

Pri podjetju Google so Evropskem parlamentu dali jasno vedeti, da bi ta direktiva škodila predvsem končnim uporabnikom svetovnega spleta. Uporabniki na ozemlju Evropske unije bi namreč lahko čez noč ostali tako brez novičarske storitve Google News kot brez milijonov videoposnetkov, ki so danes dosegljivi preko spletnega portala YouTube. Na to, kaj se bo dejansko zgodilo v praksi, bo seveda treba počakati.


Prijavi napako v članku