Računalništvo, telefonija
24.08.2010 10:12
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bomo čez desetletje vsi nadzorovani?

Uživajmo v svobodi, dokler še lahko!
Uživajmo v svobodi, dokler še lahko!

Veljaki mehiškega mesta Leon so po vsej verjetnosti veliki ljubitelji znanstveno-fantastičnega filma “Minority Report”. Pred kratkim so namreč sprejeli odločitev, da se bodo zoper lokalni kriminal borili kar z bralniki očesne šarenice družbe Global Rainmakers. Gre za namenske bralnike, ki lahko prepoznajo očesno šarenico celo tedaj, ko se ljudje premikajo. Njihova zanesljivost naj bi bila kar 96-odstotna.

V mehiškem mestu Leon bodo kmalu namestili dve vrsti bralnikov očesne šarenice. Najzmogljivejši bodo lahko prepoznali do 50 ljudi na minuto, nekoliko šibkejši bralniki do največ 30. Na ta način bodo možje postave lahko sledili posameznikom tako rekoč po celotnem mestu. Lokalni policisti so medtem že pričeli shranjevati slike očesnih šarenic tistih, ki so bili obsojeni za kazniva dejanja. Nekoliko kasneje bodo v podatkovno bazo vneseni še preostali prebivalci mesta Leon.

Jeff Carter, vodja ambicioznega projekta iz družbe Global Rainmakers je prepričan, do bo čez dobro desetletje vsaka oseba na tem planetu zabeležena v njihovi podatkovni bazi. S tovrstnim nadzorom naj bi bilo namreč mogoče občutno zmanjšati tako kriminal kot prevare, saj naj bi bili bralniki očesne šarenice postavljeni na vsa javna mesta. Ali mu gre verjeti na besedo? Kaj pa naša zasebnost?


Prijavi napako v članku