Računalništvo, telefonija
10.10.2019 22:00

Deli z drugimi:

Share

Bodo zgodbe v prihodnosti pisali roboti?

Vikki Ross, ki jo je Creative Equals leta 2017 uvrstil med top 30 vodilnih kreativk na svetu.
Vikki Ross, ki jo je Creative Equals leta 2017 uvrstil med top 30 vodilnih kreativk na svetu.

Dobre zgodbe so zmeraj preživele ljudi, ki so si jih izmislili. In do zdaj so si jih zmeraj izmislili ljudje. Lahko v instant svetu, kjer smo začeli po tekočem traku producirati, pričakujemo, da bodo zgodbe, besedila, slogane, verze … začeli pisati roboti? Kljub temu, da z avtomatizacijo »hitreje« in »več« postajata novi vrednoti, je Vikki Ross, ena izmed 30 vodilnih tekstopisk in kreativk na svetu, prepričana, da sta neuspela poskusa Lexusa in Burger Kinga snovanja oglasov z roboti dodatni potrditvi, da za navdihujočo zgodbo potrebujemo več kot le podatke, iz katerih izhajajo roboti.

Eden največjih tehnoloških podjetnikov, investitorjev in inženirjev Elon Musk meni, da bodo roboti nekoč zmogli vse, kar zmoremo mi, oziroma bodo v vsem še boljši. Če to drži, koliko so zares ogrožena delovna mesta posameznikov, ki pišejo kreativne vsebine?

1 : 0 za tekstopice: Doslej se roboti niso izkazali pri snovanju oglasov

Leta 2016 je japonski McCann s prvim kreativnim direktorjem z umetno inteligenco ustvaril prvi televizijski oglas. Ves strah pred pogubo »človeških« kreativcev ali navdušenje nad novimi vznemirljivimi časi, je ob ogledu končnega izdelka splahnelo. Tako na eni strani kot na drugi. Čez dve leti je med oglaševalci znova završalo. Novi oglas za prestižno blagovno znamko Lexus bi naj nastal pod taktirko robota, vendar se je na koncu izkazalo, da je v celotni kreativni ekipi sodelovali bistveno več ljudi, med njimi tudi z oskarjem nagrajeni režiser Kevin Macdonald. Za Lexusom je z roboti enako neuspešno poskusil še Burger King. Odslej za nove tovrstne poskuse nismo slišali.

Za učinkovito zgodbo potrebujemo več kot le podatke

Temu je tako zato, ker roboti ne znajo pisati oglasnih sporočil, meni Vikki Ross, ki je specializirana za znamčenje in ton komunikacije blagovnih znamk. In zakaj jim tekstopisje ne gre najboljše od rok? »Za zanimivo in navdihujočo zgodbo potrebujemo več kot le podatke, iz katerih izhaja robot. Zgodba, ob kateri bodo potrošniki nekaj začutili in nenazadnje kupili izdelek ali storitev, prihaja iz našega uma, telesa in duše. Iz srca, spominov, življenjskih izkušenj, nostalgije. Vse to robotom manjka in zato ne morejo nadomestiti kreativnih tekstopiscev,« je prepričana Vikki, ki že 23 let piše za največje svetovne blagovne znamke.

28. in 29. novembra bo Vikki Ross, ki jo je Creative Equals leta 2017 uvrstil med top 30 vodilnih kreativk na svetu, na 21. konferenci medijskih trendov SEMPL delila svoje izkušnje o tem, kaj je dodana vrednost navdihujoče zgodbe, ki jo ustvarjajo posamezniki in ne roboti, in kako biti slišana blagovna znamka – ne glede na to, ali se pojavi na spletu, družbenih omrežjih, v etru, na plakatih in letalih, v vlakih in avtomobilih. Vikki je s svojim pristopom navdušila blagovne znamke in agencije, kot so Sky, The Body Shop, Durex, Virgin Media, Expedia, Philips, AQUA, Fitch in Sapient Razorfish. Za vse, ki boste SEMPL obiskali prvič, so še na voljo prijave po ugodni ceni.


Prijavi napako v članku