Računalništvo, telefonija
23.02.2010 14:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo vzgojitelje kmalu zamenjali roboti?

Južnokorejski otroci so nad robotom-vzgojiteljem sila navdušeni!
Južnokorejski otroci so nad robotom-vzgojiteljem sila navdušeni!

Kar se nam je pred leti na področju robotike zdelo znanstvena fantastika, danes postaja resničnost. Velik korak naprej na obetavnem področju so omogočili južnokorejski raziskovalci, ki so za tamkajšnje malčke pripravili nadvse zanimivega robotavzgojitelja, imenovanega R-Learning.

Južnokorejska vlada bo v naslednjem letu v projekt vložila kar 8,69 milijonov ameriških dolarjev oziroma 6,38 milijonov evrov in bo z novim robotom-vzgojiteljem “opremila” petsto predšolskih ustanov. V letu 2012 pa naj bi južnokorejska vlada v izdelavo robotov R-Learning vložila še dodatnih 40 milijonov dolarjev oziroma 29 milijonov evrov.

Do leta 2013 naj bi južnokorejska vlada z roboti-vzgojitelji “opremila” že okoli osem tisoč otroških vrtcev in predšolskih ustanov. Kolikor se bo robot-vzgojitelj R-Learning v dveh letih izkazal za učinkovitega, ga bodo pričeli uporabljati tudi v osnovnih šolah.

Južnokorejski inštitut za znanost in tehnologijo, ki je zasnoval robota-vzgojitelja R-Learning, je prepričan, da bo njihove robote v bližnji prihodnosti mogoče kupiti tudi drugod po svetu. Sprva bodo na voljo le državam v razvoju, nekoliko kasneje pa bodo prispeli tudi na ameriški in evropski trg. Bodo potemtakem roboti-vzgojitelji R-Learning v bližnji prihodnosti na voljo tudi v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah?


Prijavi napako v članku