Računalništvo, telefonija
02.02.2015 06:14

Deli z drugimi:

Share

Bodo roboti zamenjali tudi novinarje?

Bodo roboti zamenjali tudi novinarje?
Bodo roboti zamenjali tudi novinarje?

Associated Press je pred kratkim postala prva svetovno znana novinarska agencija na svetu, ki za »zaposlila« robote, da zanjo samodejno pišejo na tisoče člankov na temo podjetništva. Zgodba sicer ni nova, saj pretekla leta take mehanizme uporablja že kar nekaj medijskih hiš. Forbes že več let denimo uporablja algoritem »startupa« Narrative Science, ki išče in spiše zgodbe na temo podjetij, katerih delnice se gibljejo v zanimive smeri. Los Angeles Times uporablja bote, ki jih je razvil njihov novinar in ki samodejno najdejo in objavijo takojšnja poročanja o potresih in umorih. AP naj bi uporabil poslovna poročila podjetja Automated Insights.

Svetovna medijska hiša Associated Press robote trenutno uporablja za pripravo četrtletnih poročil o poslovanju podjetji, saj tu gre za monotono in stresno službo, ki zahteva kombinacijo hitrosti in natančnosti. Njihova robotska platforma Wordsmith z uporabo napredne inteligence lahko na teden proizvede do štiri milijone različnih člankov, njena največja zmogljivost pa je do 2.000 člankov v pičlih nekaj sekundah. Kljub temu platformo Wordsmith svetovna medijska hiša Associated Press uporablja le za pripravo četrtletnih poslovnih poročil za 300 svetovnih podjetji, do sedaj pa je izdelal skoraj 3.000 poročil, kot so na primer Apple, Google, American Airlines, Coca-Cola in mnogih drugih.

Vse torej kaže, da bo na seznam s strani robotov in računalnikov ogroženih poklicev treba dodati še novinarje, čeprav pri svetovni medijski hiši Associated Press doslej še službe ni izgubil nihče. To niti ni potrebno, saj so roboti bili zasnovani kot delovni pripomoček in ne kot sredstvo za varčevanje.


Prijavi napako v članku