Računalništvo, telefonija
25.03.2010 07:08
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo miniaturni laserji v bližnji prihodnosti nadomestili tranzistorje?

Prihodnost čipovij je v laserskem žarku!
Prihodnost čipovij je v laserskem žarku!

Nam dobro poznani Moorov zakon veleva, da se število tranzistorjev na čipu vsakih 12 do 18 mesecev podvoji in s tem kakopak tudi njegova zmogljivost. Ta trditev se je do sedaj izkazala za zelo točno, a kmalu temu ne bo več tako, saj bodo silicijevi polprevodniški elementi kmalu dosegli skrajno fizično mejo.

Zaradi omejitve, ki jo predstavlja silicij, znanstveniki vse bolj mrzlično iščejo njegov nadomestek in kot kaže so ga že našli v laserskem žarku. Miniaturni laser velikosti komajda trideset milijonink metra bi namreč lahko v čipovjih povsem nadomestil zdajšnje tranzistorje, ki so izdelani iz silicija.

V to so trdno prepričani raziskovalci laboratorija Quantum Optoelectronics Group organizacije ETH Zurich, ki so miniaturni laserski žarek tudi zasnovali. Laser namreč nima neželenih motenj električnih signalov, ki nastanejo pri zmanjševanju velikosti silicijevih gradnikov. To pa posledično pomeni hitrejše “preklapljanje”, varčnost z električno energijo in manjše segrevanje.

Na množično proizvodnjo laserskih čipovji bo žal potrebno še nekoliko počakati, saj trenutno obstajajo določene tehnološke omejitve, ki močno dražijo proizvodni proces. Kljub temu raziskovalci laboratorija Quantum Optoelectronics Group organizacije ETH Zurich ocenjujejo, da bi lahko prve delujoče primerke pripravili najkasneje do leta 2013.


Prijavi napako v članku