Računalništvo, telefonija
22.08.2016 09:28
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo silicijeva fotonika za vedno spremenila računalništvo?

Prvi Intelovi optični sprejemniki in oddajniki, ki temeljijo na silicijevi fotoniki, so že na voljo za lastnike podatkovnih centov.
Prvi Intelovi optični sprejemniki in oddajniki, ki temeljijo na silicijevi fotoniki, so že na voljo za lastnike podatkovnih centov.

Podjetje Intel je na letošnji konferenci Intel Developer Forum 2016 predstavilo novo vrsto »čipovja«, ki bo glede zmogljivosti revolucioniralo področje računalništva. Gre za silicijevo fotoniko, ki za primerjavo z obstoječimi rešitvami zagotavlja nadvse hiter prenos podatkov, ki se prenašajo s pomočjo svetlobe oziroma laserja. Hitrost prenosa podatkov je izjemna, saj znaša kar zavidljivih 100 gigabitov oziroma 12,5 gigabajtov na sekundo.

Pri silicijevi fotoniki v praksi ne gre za nič drugega kot za povezavo laserskih žarkov in silicijevih čipovij, ki so za mnoge dva izmed najpomembnejših izumov prejšnjega stoletja. Ker se novost lahko pobaha z izjemno hitrim prenosom podatkov, bo kot nalašč predvsem za podatkovne centre in za oblačne sisteme, ki jih sočasno lahko uporablja tudi več milijonov posameznikov širom sveta. S tem se bo njihova hitrost občutno povečala in s tem posledično tudi uporabniška izkušnja.

Prvi Intelovi 100-gigabitni optični sprejemniki in oddajniki, ki temeljijo na silicijevi fotoniki, so že na voljo za lastnike podatkovnih centrov. Intel je s tem postal prvi proizvajalec, ki je začel prodajati laserske silicijeve naprave, z razpošiljanjem prvih sprejemnikov-oddajnikov pa so začeli pred kratkim. V nekaj letih bo ta tehnologija seveda na voljo tudi običajnim uporabnikom in sicer v obliki strojne opreme za namizne in prenosne računalniške sisteme.


Prijavi napako v članku