Prenosni računalniki
10.04.2009 08:45
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo netbook izpodrinil notebooka?

Notebooki so preteklost?
Notebooki so preteklost?

Notebooki so preteklost. Nasledili jih bodo netbooki, ki bodo po pričevanjih šefa podjetja Qualcomm Paula Jacobsa kmalu prva izbira mnogih potrošnikov. Netbook boom naj bi se po besedah Jacobsa zgodil relativno hitro.

Prav podjetje Qualcomm je tudi tisto, ki veliko vlaga in verjame v uspeh prenosnih malčkov. Njihova linija novih procesorjev imenovanih Snapdragon, skonstruiranih posebej za netbooke in ostale ultra prenosniške zadevščine, naj bi doživela svoj debi v napravah že ob koncu tega leta. Procesorji Snapdragon bodo prava zmajeva konkurenca Intelovim Atom čipom, ki trenutno dominirajo na trgu ultra majhnih prenosnikov.

Cena je vsekakor gonilna sila netbookovega uspeha. Mini škatlice, ki so odlične za brskanje po spletu, pisanje besedil, pošiljanje e-pošte in ostala laična opravila, so relativno poceni in nekatera velika podjetja, kot je Simobil, jih v svojih paketih ponujajo že za en evro.

Vprašanje je le, kako dolgo bo trajala zaljubljenost potrošnikov v majhne prikupneže. Res da so majhni, lahki in enostavni za uporabo in jih je lažje nositi naokrog, kot kakšne 17-palčne velikane. In za povrh so še poceni. A kaj se zgodi po enem tednu uporabe? Oči od neprestanega napenjanja v majhen ekran postanejo utrujene, bolečine v prstih in križu postanejo neznosne. Za nekaj sto evrov prihranka? Hm.

Seveda bi večji ekran in tipkovnica rešila problem. Ampak bi potem sploh še lahko govorili o netbooku? Morda pa so netbooki res le modna muha.


Prijavi napako v članku