Računalništvo, telefonija
27.08.2012 06:29
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft bo snemal naše življenje

Bi Microsoftu zaupali posnetke vašega življenja?
Bi Microsoftu zaupali posnetke vašega življenja?

Si predstavljate resničnosti šov, kjer vi igrate v glavni vlogi, nastopate v vlogi snemalca in vse skupaj v ozadju režira Microsoft? Če bo ameriški patentni urad (Patent and Trademark Office) računalniškemu gigantu odobril pred kratkim vložen patent, ki omogoča neposreden prenos podatkov z “življenjskega snemalnika” v digitalno shrambo, potem lahko ta »scenarij« pričakujemo že konec naslednjega leta. Gre za to, da bi Microsoft naše celotno življenje oziroma najpomembnejše trenutke za vedno shranil v oblak ter nam in našim izbranim prijateljem omogočil vpogled vanje kadar koli in kjer koli.

Snemanje življenja bo potekalo predvsem preko mobilnih naprav, povezanih s svetovnim spletom (na primer mobilni telefoni ali večpredstavnostna očala). Če to ne bo mogoče, bo uporabnik nepozabne trenutke lahko vseeno naložil preko posebnega portala. Za vse ostalo bo poskrbel računalniški gigant, ki jih bo samodejno razvrstil v ustrezne kategorije, jim dodal prepoznavne oznake in jih prenesel v digitalno shrambo. Nepozabni trenutki se bodo tu prikazovali na tak način, kot je na primer Facebookova časovnica, s to razliko, da uporabniku ne bo potrebno narediti ničesar. Za vse bo namreč poskrbelo podjetje iz Redmonda.

Ker Microsoftov patent predvideva neposreden prenos podatkov z “življenjskega snemalnika” v digitalno shrambo, gre po vsej verjetnosti pričakovati, da bo računalniški gigant pripravil še večpredstavnostna očala. Če temu ne bo tako, bi jo lahko ponudil kot storitev uporabnikom Googlovih očal Glass. Prave namere računalniškega giganta bomo seveda lahko izvedeli šele, ko mu bo (če sploh) ameriški patentni urad odobril lastništvo nad patentom. Tedaj naj bi bilo tudi jasno, kako bo Microsoft poskrbel za zasebnost uporabnikov njegove storitve.


Prijavi napako v članku