Prenosni računalniki
02.07.2012 23:40
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Microsoft sam izdeloval tablične računalnike z Windowsi 8?

Microsoftov tablični računalnik Surface je vsaj korak pred vso konkurenco!
Microsoftov tablični računalnik Surface je vsaj korak pred vso konkurenco!

Microsoft je v drugi polovici junija prestavil težko pričakovani tablični računalnik Surface, opremljen z mobilnim operacijskim sistemom Windows 8 RT. Ta je temeljil na platformi Nvidia iz je za preračunavanje podatkov uporabljal energijsko varčen procesor podjetja ARM. Uporabniki so bili nad njim navdušeni, saj je za zaščito zaslona uporabljal ovitek, opremljen z večtočkovno tipkovnico in nepogrešljivo sledilno ploščico. Ta je imel tudi na voljo celo nepogrešljive priključke HDMI, microSD in USB 2.0.

Mnogi verjamejo, da je Microsoft s predstavitvijo lastnega tabličnega računalnika za mobilni sitem Windows 8 RT, dejansko naredil zelo veliko napako. S tem se je namreč računalniški gigant postavil v neposredno konkurenco s partnerskimi podjetji, ki tržijo njegovo programsko opremo. Prva žrtev nedavne poteze Microsofta je podjetje HP. To je namreč v izjavi za javnost sporočilo, da se je dokončno odpovedalo izdelavi tabličnih računalnikov, ki bi bili opremljeni s procesorji ARM in bi poganjali Windows 8 RT. HP bo z novim operacijskim sistemom tržilo izključno računalnike s čipovji Intel Ivy Bridge.

Čeprav je podjetje HP že zanikalo govorice, da je razvoj tabličnega računalnika s procesorjem ARM in sistemom Windows 8 RT prekinilo zaradi Microsofta (odločitev naj bi bila sprejeta že pred predstavitvijo tabličnega računalnika Surface), mu strokovna javnost ne verjame. Glavni razlog naj bi se skrival v tem, da je Microsoft že pred časom namerno omejil število poslovnih partnerjev, ki imajo dostop do izvorne kode mobilnega operacijskega sistema Windows 8 RT. To naj bi storil izključno z namenom zagotovitve največje možne kakovosti.

Na svetovnem spletu se že šušlja, da bodo od priprave tabličnega računalnika s procesorjem ARM in operacijskim sistemom Windows 8 RT, kmalu odstopili še drugi Microsoftovi partnerji. Tu naj bi šlo za podjetja, kot so Dell, Acer, Asus in druga. Ali bo temu res tako, bomo spoznali kmalu. Prvi tablični računalniki s procesorji ARM in operacijskim sistemom Windows 8 RT naj bi bili namreč nared za prodajo že konec septembra. Pustimo se presenetiti!


Prijavi napako v članku