Programska oprema
12.08.2008 08:09
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Microsoft opustil Okna?

Computerworld

“poroča”, da viri iz Microsofta, ki naj bi pred kratkim prišli na dan, namigujejo, da bo velikan iz Redmonda morda presedlal na drug operacijski sistem. Nov sistem se imenuje Midori, pri tem pa ne gre zgolj za izboljšano in polepšano različico Oken, temveč za povsem novo serijo operacijskih sistemov. Midori je nadgradnja prvotnega sistema imenovanega Singularity (Microsoft ga je spomladi že dal na razpolago javnosti), ki je že večkrat veljal za naslednika Oken. V izjavah so odgovorni v Microsoftu vedno zatrjevali, da je Singularity zgolj eksperiment in ne bo komercialno uporabljen.

Midori naj bi bil odgovor na vse ahilove pete Oken, kot so stabilnost in predvsem varnost, ki je pri življenju ohranjala številna podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem protivirusnih zaščit. Po mnenju spletne strani Computerworld je bil najbrž tudi Midori sprva mišljen kot preizkuševalec idej in je nastajal kot tajni projekt, vendar, kot kažejo viri, naj bi to programsko opremo sedaj čakala svetla prihodnost.

Če mu bo kdaj dodeljena čast primarnega operacijskega sistema najbolj znanega računalniškega podjetja na svetu, bo Midori slavna Okna prav gotovo poskušal oponašati po izgledu in tako preprečil odtujitev zvestih strank. Razlogov, zakaj naj bi Microsoft menjal svojo molzno kravo, ki jo je vsa ta leta pogosto le na novo prepleskal, je seveda več. Prvi je vsekakor nastop Windows Viste, katere “slaba” prodaja in odzivi so morali vodilne pri Microsoftu močno pretresti, drugi razlog pa je nedvomno neutrudni pohod konkurence v obliki Linuxa in Applovih divjih mačk.
Computerworld predvideva, da bi se takšna Microsoftova poteza lahko uresničila okoli leta 2013, tako da nam ostane še kar nekaj časa, da se navadimo na podobo računalniškega sveta brez Oken. Če se bo ta smela napoved sploh uresničila, seveda.


Prijavi napako v članku