Telefoni
24.02.2018 09:15
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo kartica SIM kmalu vgrajena kar v procesor telefona?

Bo kartica SIM kmalu vgrajena kar v procesor telefona?
Bo kartica SIM kmalu vgrajena kar v procesor telefona?

Že pred nekaj leti so se na svetovnem spletu pojavile govorice, da naj bi Apple razvijal namensko telefonsko kartico SIM, ki bi bila vgrajena kar v sam iPhone. Vgrajena SIM-kartica naj bi predvsem omogočila izdelavo še tanjših in kompaktnejših mobilnih naprav, hkrati pa naj bi zagotovila popolno neodvisnost od ponudnikov mobilnih storitev. Zamenjava telefonske kartice SIM namreč ne bi bila mogoča, kar bi ponudnike po vsej verjetnosti posledično prisililo tudi v pocenitev nekaterih storitev.

Ker Apple do zdaj še ni uresničil napovedi, so se podobnega projekta zdaj lotili še pri podjetju ARM, saj so napovedali, da nameravajo v bližnji prihodnosti kartico SIM vgraditi kar neposredno v mobilni procesor. To bi omogočilo odpravo nepotrebnega prostora, ki ga danes zavzema kartica SIM, hkrati pa bi omogočilo dodatno varčevanje z električno energijo. To naj bi držalo tako za telefone kot druge naprave, povezane v internet stvari, ki jih je iz dneva v dan več.

Čeprav bo kartica SIM vgrajena neposredno v mobilni procesor, ne bo vplivala na varnost mobilne naprave, saj bo povsem ločena od dela, ki ga uporablja operacijski sistem. Če bodo pri podjetju ARM uspešni, bo eno čipovje v mobilni napravi vsebovalo kar tri ključne komponente, in sicer procesor, model ter telefonsko kartico SIM. Poleg nižje porabe energije naj bi ta sistem omogočal tudi pocenitev izdelave naprav in s tem posledično nižje maloprodajne cene telefonov.


Prijavi napako v članku