Telefoni
17.07.2020 11:44

Deli z drugimi:

Share

Bo iPhone 12 Applov prvi 5G telefon?

Bo iPhone 12 Applov prvi 5G telefon?
Bo iPhone 12 Applov prvi 5G telefon?

Na trgu je že kar nekaj pametnih telefonov, ki podpirajo tehnologijo 5G, med drugim tudi Samsung Galaxy S20, OnePlus 8 Pro in tudi manj znani proizvajalci, kot je Xiaomi Mi 10. Apple, po drugi strani, pa trenutno nima nobenega telefona, ki bi uporabniku lahko ponudil najnaprednejše mobilno omrežje. Vprašanje, ali bo iPhone 12 Applov prvi 5G telefon, je zato povsem na mestu. Kljub temu, da ni še nič potrjeno, obstajajo že precej jasne projekcije, kako bi lahko 5G tehnologija prišla na iPhone.

Pa si poglejmo nekaj napovedi, ki špekulirajo o tem, kako bo Apple vključil 5G tehnologijo v iPhone 12 in kateri so tisti modeli, ki bi lahko prvi dobili dotično tehnologijo.

Bo iPhone 12 dobil 5G?

Najbolj jasen odgovor je, da bo iPhone 12 (oz. vsaj določeni modeli) skoraj gotovo podpiral 5G tehnologijo. Poleg tega, da vsa konkurenca intezivno razvija naprave s 5G tehnologijo, se širi nemalo govoric, ki kažejo v to smer. Precej analitikov trdi, da so že opazili iPhone 12 koncepte, kjer je vhod za SIM premaknjen na novo lokacijo in tako pušča dodaten prostor za 5G anteno. Potem je tukaj še izjava Jona Prosserja (analitika z odlično statistiko napovedi), da naj bi vsi štirje modeli iPhone 12 imeli 5G.

Ne samo to, da se po medijih o tem veliko piše, nobenih govoric ni, ki bo to zavračale. V začetku leta 2019 so se na to temo pojavljali določeni dvomi, kajti Apple se je v tistem času vpletel v pravne vojne s Qualcommom – podjetjem, ki bi naj zdaj skrbelo za razvoj in proizvodnjo 5G procesorjev za iPhone 12. Pravni spori so se aprila lani uspešno rešili, Qualcomm in Apple pa sta imela leto in pol časa, da sta spravila 5G tehnologijo do iPhona 12 (ki prihaja septembra) – to bi moralo biti dovolj časa za tak razvoj in implementacijo.

Kateri modeli iPhone 12 bodo imeli 5G?

Če smo v to, da bodo določeni modeli iPhone 12 imeli 5G tehnologijo, prepričani, obstaja nekaj več dvomov glede vprašanja, kateri so ti modeli. Večina govoric pravi, da naj bi kar vsi napovedani iPhoni imeli novo tehnologijo. torej iPhone 12, iPhone 12 Max, iPhone 12 Pro in tudi iPhone 12 Pro Max. Kljub temu pa obstaja vir informacij, ki pravi, da bi lahko oba najcenejša modela iPhone 12 (torei iPhone 12 in iPhone 12 Max) izšla tudi v 4G varianti. To posledično pomeni, da bi lahko kupci izbrali med 4G ali 5G opcijo in za prvo plačali manj. Ta isti vir napoveduje, da bodo 5G variante približno 100 evrov dražje od 4G opcij.

Če gre verjeti napovedim glede cen novih modelov iPhone 12, bi lahko zgoraj omenjena modela 4G stala celo manj kot iPhone 11. Opozoriti je potrebno, da v tem primeru ne gre za vir, ki bi doslej beležil dobro zgodovino rezultatov, kar pomeni, da je potrebno vse te napovedi vzeti z določeno mero rezerve. Obstaja pa tudi možnost, da se Apple odloči in v določenih delih sveta ne ponudi vseh naštetih modelov, kar pomeni, da ne bomo mogli izbirati med 5G in 4G opcijami.

Bodo vsi 5G iPhoni opremljeni z isto 5G tehnologijo?

5G tehnologija se med seboj razlikuje. Jon Prosser napoveduje, da bi po različnih iPhone 12 modelih lahko dobili različne 5G variante. Zadnje napovedi Prossesrja kažejo, da bosta iPhone 12 in iPhone 12 Max podpirala zgolj sub-6GHz 5G tehnologijo, medtem ko bosta iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max podpirala tako to verzijo, kot tudi mmWave 5G.

Glavna razlika med obema verzijama 5G tehnologij je v hitrosti, saj je mmWave hitrejše omrežje. Torej, če so napovedi in govorice točne, lahko pričakujemo boljšo 5G učinkovitost delovanja pri modelih “Pro” – vendar ne povsod, kajti nekatera omrežja in regije uporabljajo eno ali drugo tehnologijo in je verzija sub-6GHz bolj razširjena. To pomeni, da bosta iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max imela določeno prednost tam, kjer je na voljo samo sub-6GHz infrastruktura.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku