Računalništvo, telefonija
26.11.2018 09:18
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Huawei zamenjal Android?

Pametni mobilni telefon Huawei Honor Play je eden prvih, na katerega je bil nameščen novi sistem Fuchsia OS.
Pametni mobilni telefon Huawei Honor Play je eden prvih, na katerega je bil nameščen novi sistem Fuchsia OS.

Nadobudni programerji podjetja Google so nas že pred časom presenetili s projektom, imenovanim Fuchsia OS, ki se je pridružil že uveljavljenima projektoma mobilnega sistema Android za mobilne naprave in operacijskega sistema Chrome OS za namizne in prenosne računalnike. Gre za zanimiv projekt oziroma operacijski sistem v povojih, ki temelji na programskem jeziku Dart, njegovo jedro pa podpira vse vrste naprav. To bi v praksi lahko pomenilo, da bi sistem Google Fuchsia v bližnji prihodnosti namestili tako na pametne ročne ure kot na pametne mobilne telefone ali namizne računalnike.

Za Google je novi operacijski sistem Fuchsia OS izjemno pomemben projekt, saj mu bo omogočil, da se bo že v bližnji prihodnosti znebil operacijskega sistema Android. Z njim namreč želijo opustiti tako jedro operacijskega sistema Linux kot programski jezik Java. Da to ni misija nemogoče, kaže tudi nedavna poteza, opravljena s strani Googlovega poslovnega partnerja Huawei. Njihovi inženirji so namreč novi operacijski sistem Fuchsia OS že preizkusili v navezi z zmogljivim pametnim mobilnim telefonom Honor Play, ki temelji na osnovi mobilnega procesorja HiSilicon Kirin 970. To pomeni, da bi novi Googlov operacijski sistem lahko kmalu preizkusili tudi v navezi s pametnimi mobilnimi telefoni podjetja Huawei, ki temeljijo na sorodnih mobilnih platformah, kot so na primer P20, P20 Pro, Honor View 10, Honor 10 in še mnogo več.

Poznavalci so sicer prepričani, da mobilni operacijski sistem Fuchsia OS še ne bo kmalu na voljo za vsakdanjo uporabo. Nared naj bi bil le za pametne zvočnike in druge prenosljive naprave v naslednjih treh letih, za telefone pa šele čez pet let, razen v primeru, da bi se kaj zalomilo pri razvoju Androida. Do konca naslednjega desetletja naj bi bilo novost mogoče namestiti celo na namizne in prenosne računalnike, kar pomeni, da bo združljiva s prav vsemi napravami, ki jih vsakodnevno uporabljamo.


Prijavi napako v članku