Računalništvo, telefonija
27.09.2017 07:55
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo hrvaška piratska stranka potonila v stečaj?

Bo hrvaška piratska stranka potonila v stečaj?
Bo hrvaška piratska stranka potonila v stečaj?

Večina poslancev se klanja pohlepnim in zahrbtnim protipiratskim organizacijam, saj imajo od njih seveda koristi v obliki pobranih davkov. Na srečo se tu in tam najdejo tudi takšni, ki temu želijo narediti konec. Medtem ko imajo nekatere evropske države piratske predstavnike že v parlamentu, hrvaški piratski stranki grozi stečaj, kar pomeni, da bi lahko celo prenehala z aktivnim udejstvovanjem v politiki.

Stečaj po skrajšanem postopku je zoper hrvaško piratsko stranko vložilo vodilno hrvaško podjetje na področju zagotavljanja finančnih in elektronskih storitev FINA, saj dolg piratov znaša dobrih 2.000 evrov. Zaradi omenjenega dolga in nezmožnosti poravnave namreč obstaja velika verjetnost, da bo hrvaška politična stranka kmalu dobila začasnega skrbnika. Če stranka v naslednjih nekaj tednih ne bo dobila denarja za poplačilo dolgov, lahko stečajni upravitelj celo sprejme odločitev, da jo ukine.

Hrvaška piratska stranka je bila sicer ustanovljena septembra leta 2013, ko so se tudi drugod po Evropi pričela množično ustanavljati tovrstna politična združenja. V letu 2013 so na volitvah prejeli 8.345 glasov (1,13 odstotka), leta 2014 pa 3.623 (0,39 odstotka), kar seveda ni bilo dovolj za vstop v evropski parlament. Trenutno je predsednica Piratske stranke Maša Utković, njen podpredsednik pa Marijan Ferić. Stranka je registrirana v Rijeki in je zaradi pomanjkanja podpore aktivna le še na Facebooku.


Prijavi napako v članku