Računalništvo, telefonija
22.04.2019 13:10
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bo Avstrija prepovedala uporabo lažnih imen na spletu?

Spletne strani v Avstriji bi lahko od uporabnikov zahtevale objavo resničnega osebnega imena in naslova.
Spletne strani v Avstriji bi lahko od uporabnikov zahtevale objavo resničnega osebnega imena in naslova.

Čeprav na svetovnem spletu najdemo številne posameznike, ki poskušajo doseči svojih pet minut slave z brezglavim objavljanjem sporočil, so med njimi tudi takšni, ki želijo obdržati določeno mero zasebnosti, to pa običajno naredijo z uporabo psevdonima ali lažnega imena. Uporaba psevdonimov in lažnih imen pa ni po godu vsem ponudnikom spletnih storitev, saj večina njih v pogojih uporabe izrecno zahteva, da morajo uporabniki vnesti svoje pravo ime in priimek. Tega pa si želi celo avstrijska vlada, saj je nedavno pripravila osnutek zakona, na podlagi katerega bi morali uporabniki večjih spletnih storitev upraviteljem strani pred objavo komentarjev na določeno zadevo izdati pravo ime, priimek in naslov.

Avstrijski parlament z novo zakonodajo cilja predvsem na tista spletna mesta, ki imajo več kot 100 tisoč registriranih uporabnikov ali letno ustvarijo vsaj 500 tisoč evrov prometa. Te spletne strani bodo morale od uporabnikov zahtevati vnos resničnega imena in priimka ter naslov stalnega prebivališča, preden bodo ti lahko koristili njihove storitve. Ti podatki na srečo ne bodo javno objavljeni, bodo pa na voljo organom pregona v primeru, da bo kdo od uporabnikov kršil avstrijsko zakonodajo, in sicer bodisi z objavo žaljivih komentarjev, bodisi z napeljevanjem drugih uporabnikov k storitvi kaznivih dejanj.

Če ponudniki spletnih storitev od uporabnikov ne bodo zahtevali objave pravega imena in priimka ter naslova stalnega prebivališča, jih bo lahko doletela denarna kazen. Glede na osnutek zakona bi tovrstne ponudnike lahko doletela denarna kazen v višini do 500 tisoč evrov – in to vsakič, ko ne bodo “skladni” z omenjenimi pravili.


Prijavi napako v članku