Računalništvo, telefonija
17.06.2017 09:20

Deli z drugimi:

Share

Bo Amazon kupcem preprečil primerjanje cen v fizičnih trgovinah?

Tehnologija za nadzorovanje spletnega nakupovanja v fizičnih trgovinah bo morda postala resničnost že v bližnji prihodnosti.
Tehnologija za nadzorovanje spletnega nakupovanja v fizičnih trgovinah bo morda postala resničnost že v bližnji prihodnosti.

Podjetje Amazon je konec lanskega leta odprlo zanimivo fizično oziroma običajno trgovino, ki je brez blagajničark in brez blagajn. Kljub temu je postopek nakupovanja relativno preprost. Preden kupec vstopi v trgovino, mora le skenirati svoj pametni mobilni telefon, po opravljenem nakupu pa se znesek samodejno poravna s kreditno kartico kupca. Zato ne preseneča, da je podjetje Amazon na ameriški patentni urad vložilo zahtevo za patentiranje tehnologije, ki bo kupcem preprečila primerjanje cen v svojih fizičnih trgovinah.

Pridobljen patent s strani podjetje Amazon mu bi dejansko omogočil, da bi kupcem onemogočil dostop do spletnih strani podjetji, ki prodajajo enake izdelke kot on sam a po precej nižjih cenah. Kupec bo nato bodisi preusmerjen na drugo spletno mesto ali pa bo prodajalec prejel obvestilo o nameri kupca. Podjetje Amazon bo sicer kupcem dovolilo tudi ogledovanje konkurenčnih spletnih strani oziroma trgovin vendar le v primeru, da bodo izdelki v njegovi fizični trgovini bistveno cenejši od tistih, ki jih ponuja konkurenca.

Amazon bo seveda lahko nadzoroval »vedenje« kupcev v njihovih fizičnih trgovinah le, če bodo ti z njihovimi pametnimi mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki ali prenosnimi računalniki povezani na njegovo brezplačno brezžično omrežje. Ker pa gre tu šele za potrjeni patent trenutno še ni znano, kdaj bo (če sploh) podjetje Amazon pričelo uporabljati tehnologijo za nadzorovanje spletnega nakupovanja v fizičnih trgovinah.


Prijavi napako v članku