Računalništvo, telefonija
30.04.2020 08:00
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bliža se majska razpolovitev bitcoina. Bo padel nov rekord?

Bitcoin po hitrem padcu v marcu zdaj lepo in stabilno raste.
Bliža se majska razpolovitev bitcoina. Bo padel nov rekord?
Bliža se majska razpolovitev bitcoina. Bo padel nov rekord?

V petek, 13. marca, ko je koronavirus tudi v Evropi začel dobivati epske razsežnosti, je bil bitcoin vreden zgolj 4100 ameriških dolarjev, zdaj je njegova vrednost že močno presegla 8000 dolarjev, nihajnost pa je nizka. Predvidoma 12. maja pa je datum naslednje razpolovitve bitcoina (halving). Kaj to sploh je?

Razpolovitve nujne, cena praviloma zraste

Bitcoini stalno nastajajo, pri številu 21 milijonov pa se bo to ustavilo. Trenutno jih je v obtoku približno 18 milijonov. Magične meje pa bitcoin ne bo dosegel tako hitro – prav zahvaljujoč razpolovitvi, ki se zgodi približno na vsaka 4 leta (ta protokol je v blockchain (veriženje blokov) kodiran že od samega začetka). Hitrost nastajanja je kostantna, se pa – kot rečeno – približno na vsaka 4 leta oziroma na vsakih 210.000 blokov razpolovi. Če so na začetku rudarji za blok prejeli 50 bitcoinov, jih trenutno prejmejo 12,5, po 12. maju, ko se bo nagrada za rudarjenje bitcoin blokov spet razpolovila, pa bodo prejeli 6,25 bitcoina.

Ob vsaki razpolovitvi se torej nagrada rudarjev zmanjša za polovico. Ko se nagrada na bitcoin blok, ki je potrjen med rudarjenjem, prepolovi, se ponudba bitcoinov zmanjša, kar navadno pozitivno vpliva na njihovo ceno. Če je takrat povpraševanje enako ali večje kot pred tem, cena raste. Včasih zraste z razpolovitvijo, včasih že prej. Zato bi prav tokratna razpolovitev bitcoin blokov lahko njegovo vrednost pognala v nebo.

V čakanju rekordne vrednosti

Napovedi glede vrednosti bitcoina v prihodnosti so seveda zelo različne. Ena od njih pravi, da bo cena vse višja, ker se ponudba bitcoinov omejuje. Predvsem pa vsakogar, ki se z bitcoini ukvarja, zanima, kaj bo torej prinesla majska razpolovitev bitcoina, saj nekateri napovedujejo, da bi lahko odločilno vplivala na njegovo vrednost. Po modelu S2F (stock to flow) naj bi se celo zgodilo podobno kot leta 2012 in 2016, ko je cena bitcoina močno poskočila. Ob zaključku leta 2017 je bitcoin dosegel rekordno vrednost 20.000 dolarjev. Po zgoraj omenjenem modelu bi lahko že do konca letošnjega leta presegel ta rekord.

Preizkusite se v vlaganju v kriptovalute. Če še nikoli niste trgovali s CFD-ji, je lahko zdaj super priložnost. Za to je kot nalašč portal Avatrade, ki je preprost za registracijo in trgovanje ter nudi vrsto možnosti.

CFD je kratica za pogodbe za razliko. Giblje se podobno kot kriptovaluta, surovina ali vrednostni papir, pa vendar niste lastnik tega, v kar vlagate. Lahko pa so odličen način za investiranje. Preizkusite se tukaj.

Preberi še KAKO NAJBOLJ ENOSTAVNO KUPITI BITCOIN?

OPOMBE

* AvaTrade ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.

* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 79 % malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

MIKROCOP d.o.o.

Industrijska cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934