Računalništvo, telefonija
26.08.2019 11:40

Deli z drugimi:

Share

Bivši Applovi prodajalci razkrili, zakaj je zabavno delati v Applovi trgovini

Bivši Applovi prodajalci razkrili, zakaj je zabavno delati v Applovi trgovini
Bivši Applovi prodajalci razkrili, zakaj je zabavno delati v Applovi trgovini

Ena od mnogih stvari, ki Apple razlikuje od konkurence, je njihova prodajna infrastruktura v obliki dizajnersko dovršenih prodajaln, ki so pogosto na najbolj “premium” lokacijah po svetu. Apple Store, prva se je odprla leta 2001, je rasla v času, ko so se ostale prodajne verige borile za obstanek na površju. Danes, leta 2019, ko je spletna trgovina predvsem na tehničnem področju v veliki meri nadomestila fizično, je pred Applovimi trgovinami, ko izide novi iPhone, vrsta dolga tudi več sto metrov.

Ne glede na vse, Apple Store ni nikoli bil mišljen kot zgolj trgovina – je tudi neke vrste stičišče za interakcijo z Applovimi produkti, prostor, kjer se kupci lahko naučijo več o uporabi produktov in seveda prostor, kjer lahko opravijo servis svojih naprav. Vse našteto je ogromna konkurenčna prednost Appla, ki ji konkurenca za zdaj še ne sledi oz. ji sledijo zgolj izbrani akterji.

Ne samo, da Apple naštete stvari ločijo od konkurence, so tudi razlog, zakaj prodajalci radi delajo v trgovinah: kultura in občutek, da nisi samo številka, temveč, da tvoje delo šteje. Kljub temu smo pred kratkim lahko zasledili poročilo portala Bloomberg, ki pravi, da bi se lahko Applove prioritete spreminjale. Applove trgovine se vse bolj osredotočajo na znamčenje, kot pa na klasično prodajo strankam. Statistike kažejo, da v povprečju zaposleni pri enem delodajalcu ostane 4,2 leti (podatki organizacije Bureau of Labor Statistics iz septembra 2018). Za Applove prodajalce ni prav nič nenavadno, da ostanejo recimo več kot 5 let, včasih celo 10 let.


Spletni portal Business Insder je z bivšimi Applovimi zaposlenimi opravil kratke razgovore o tem, kako je bilo delati pri Applu oz. natančneje v Applovih trgovinah. Večina sodelujočih je želela ostati anonimnih, da bi lahko resnično odkrito govorili o svojem bivšem delodajalcu.


Pa si poglejmo, kaj so imeli za povedati in zakaj jim je bilo delati pri Applu v ponos.


Ljudje, s katerimi delaš

Ko so vprašani odgovarjali, kaj je tisti glavni razlog, zakaj so pri Applu uživali, je beseda največkrat nanesla na ljudi, torej sodelavce. Štirje od sodelujočih so prav posebej izpostavili to prijateljstvo, ki so ga med delom izoblikovali s sodelavci, prav tako pa občutek pripadnosti neki skupnosti, ki se oblikuje s časom. “Nimaš samo enega ali dveh sodelavcev, s katerimi si obkrožen, temveč imaš 20 ljudi, na katere se lahko zaneseš”, je povedal eden od sogovornikov, ki je v Applovi trgovini delal sedem let, do leta 2018. “Za Apple je to izjemno pomembno, da obdržijo svoje zaposlene karseda dolgo”, je še dodal.


Investiranje v razvoj kadrov in njihova osebnostna rast

Apple med drugim redno skrbi za to, da njihovi zaposleni rastejo tako na svojem delovnem področju, kot tudi osebnostno. Organizirajo raznorazne “team bulidinge”, treninge in izobraževanja z nadrejenimi. Vse to zaposlenim pomaga pri doseganju zadanih ciljev. Na primer, Apple je nekaj časa svoje “Genius” (oddelek za servisiranje napra) zaposlene pošiljal na izobraževanja v Cupertino, ko del dolgoročne strategije rasti. Ta politika se je v zadnjem času nekoliko spremenila. “Genius izkušnja je bile nekaj najboljšega, kar sem kdajkoli naredil v svojem življenju”, je dejal bivši zaposleni, ki je pri Applu preživel sedem let. “Resnično te poveže s konceptom trgovine in krovno idejo Appla, kot korporacije”, je še dodal.


Apple poleg zgoraj naštetega uporablja različne modele, namenjene zaposlenim v maloprodaji. S temi modeli zaposlenim pomaga pri doseganju svojih ciljev, razvoju veščin in kompetenc, ki so ključne za kvalitetno opravljanje dela. Rich Zeug, ki je v Applovi trgovini v različnih vlogah delal deset let, do leta 2017, je razložil, da so imeli takšne in drugačne pripomočke vseskozi v trgovini, zaposleni pa so lahko kdajkoli skupaj z nadrejenim postavili nove cilje. “Mislim, da nobeno drugo podjetje ne deluje na tak način, vsaj kar se tie razvoj svojih zaposlenih”, je dejal Zeug.


Možnost vertikalnega premikanja in preizkušanja različnih vlog

Poleg tega, da Apple svojim zaposlenim nudi možnost razvoja, zaposleni imajo možnost, da preizkusijo različna delovna mesta in pozicije. Pri Applu je tako nekaj povsem vsakdanjega, da zaposleni zamenjajo delovno mesto znotraj trgovine, vprašani pa so k temu dodali, da jim to dodatno popestri delo in poveča zadovoljstvo.


“Vse dokler resnično trdo delaš, te Apple nagrajuje”, je povedal eden od trenutno zaposlenih. “Imaš celo možnost, da se preizkusiš na pozicijah, ki niso neposredno povezane s tvojo izobrazbo, ali trenutnim delovnim mestom”, je dejal.


Nimaš tega občutka, da zgolj nekaj prodajaš

Dva od bivših zaposlenih sta izpostavila tudi to, da med delom nista imela občutka, kot da samo nekaj prodajata, temveč sta dejansko čutila svojo korist, da ljudem pomagata pri sprejemanju odločitev. “Apple ti omogoči, da se počutiš, kot del nečesa večjega”, je povedal eden od bivših prodajalcev, ki je pri Applu delal štiri leta. “Delo je zastavljeno tako, da dejansko vidiš, da ljudem pomagaš pri sprejemanju odločitev. Torej nimaš tega občutka, da zgolj nekaj prodajaš, ali popravljaš”, je še dodal.


Biti del Appla in njegove kulture

Za nekatere zaposlene je bilo dovolj že to, da so bili del Appla, kot korporacije z visokim ugledom, vrhunskimi poslovnimi rezultati itd. Eden od intervjuvancev, ki je delal v Applovi trgovini eno leto, je dejal, da mu je bilo všeč to, da je “bil del Appla”, kajti do tedaj je zgolj opazoval, kako drugi delajo. Eden od prej omenjenih trenutno zaposlenih je odkrito priznal, da si nekega dne želi delati na korporativnem nivoju in da je Applova kultura nekaj, česar del si želiš postati.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

GAMBIT TRADE d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Podjetje Gambit trade d.o.o. je specializirano za rešitve vodenja prodaje in prodajnih skupin. Pomagajo vam pri uvajanju Microsoft rešitev … Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več