Računalništvo, telefonija
25.07.2013 15:52

Deli z drugimi:

Share

Bitdefender razkrije razlike med klasičnim ribarjenjem in prefinjenimi goljufijami

Petmesečna raziskava ribarjenja in spletnih goljufij razkriva trike pridobivanja zaupanja, mehanizme in vabe za prefinjenimi goljufijami, kot so ruske naftne in escrow goljufije, ponarejene banke, trgovine in spletne igralnice.
Goljufije na internetu postajajo vse bolj zvite in prefinjene.
Goljufije na internetu postajajo vse bolj zvite in prefinjene.

Raziskave z zaslonskimi slikami pravih prevar in razlagami registracijskih podatkov prikazujejo, kako nepridipravi potrpežljivo in marljivo zbirajo bogastvo iz majhnih stopnjevalnih napadov po celem svetu. Raziskava Bitdefenderja, priznanega ponudnika inovativnih antivirusnih rešitev, prikazuje, da so prefinjene goljufije zelo drugačne od orodij, ki jih običajno povezujemo s spletnimi prevarami, kot so vsiljena pošta, ribarjenje in nigerijske goljufije.

Raziskava, objavljena v prestižni publikaciji Virus Bulletin, ugotavlja, da spletni kriminalci po navadi registrirajo goljufive domene za eno leto, kar jim omogoča prelisičenje veliko večjega števila ljudi kot ribarske domene, ki se običajno zakupijo za 3 dni.

»Goljufi so natančni, potrpežljivi in kreativni pri ustvarjanju ponarejenih spletnih strani,« je izjavil Bitdefenderjev vodilni varnostni strateg Catalin Cosoi. »V nasprotju z ribarjenjem ne skušajo ponarediti obstoječih legitimnih institucij, temveč ustvarjajo nove, ali se pretvarjajo za lokalne pisarne večjih podjetij. Ponarejevalci so bogataši interneta. Lastijo si izvrstne hotele, resne banke, uspešne odvetniške pisarne in dinamična ruska naftna podjetja.«

Spletni kriminalci dajejo svojim ponaredkom legitimnost z registracijo več kot 90 odstotkov ponarejenih bank in finančnih institucij na vrhovni domeni .com. Bitdefender raziskava opaža, da je njihova druga izbira .net, katero izbere 4 % ponaredkov. Temu sledijo še .biz, .org in .uk, vsaka s približno 2 % registriranih ponarejenih bank. V večini primerov je kombinacija enoletne registracije domene skupaj z e-poštnim naslovom privatnih ali brezplačnih ponudnikov indikacija za goljufijo.

Bitdefender je ustvarjalec ene izmed najhitrejših linij mednarodno priznane varnostne programske opreme. Je pionir na svojem področju, kjer razvija zmagovalne rešitve že od leta 2001. Danes uporablja njihove tehnologije okoli 400 milijonov domačih in poslovnih uporabnikov po svetu. Slovenski uvoznik za Bitdefender izdelke je Parametica, d. o. o., ki poleg programske opreme nudi tudi tehnično pomoč in podporo pri njihovi uporabi.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PARAMETICA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri PARAMETICA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PARAMETICA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku