Računalništvo, telefonija
03.07.2019 14:00
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bitcoin je nazaj

Bitcoin je nazaj
Bitcoin je nazaj

V zadnjih treh mesecih se je vrednost bitcoina skoraj potrojila, kajti pri investitorjih se je ponovno pojavil strah »pred zamujeno priložnostjo«. Koliko pa je bitcoin vreden ta trenutek? Po podatkih Bloomberga je posamezna enota izpostavljene kriptovalute vredna 11,741 ameriških dolarjev (podatek za 26. junij). Če bi si to isto vprašanje zastavili pred tremi meseci, bi odgovor bil precej drugačen, saj je takrat bil bitcoin vreden $4,000. Vidimo torej veliko rast vrednosti, ki bi po špekulacijah strokovnjakov lahko samo še naraščala – vsaj še nekaj časa.

Tako je, bitcoin je nazaj in to zelo konkretno nazaj. V samo zadnjih treh tednih je vrednost kriptovalute zrasla za 50%. Kaj lahko torej pričakujemo? Težko napovedati, vendar se lahko spomnimo časa med letoma 2017-2018, iz katerega lahko potegnemo dva nauka: eden je ta, ki nas opozarja, kaj gre lahko narobe, drugi pa nam kaže potencial, kaj se lahko še zgodi. 18. decembra 2017 je vrednost bitcoina dosegla rekordno vrednost več kot $19,500, potem pa v naslednjih nekaj tednih strmo padala. V nekem trenutku je bitcoin v vsega 18-ih dneh podvojil svojo vrednost. Volatilnost je sicer ena glavnih lastnosti, ki krasi vse kriptovalute, se pa stanje razlikuje od valute do valute in tudi od posameznega časovnega obdobja.

Če pogledamo malce za nazaj, gre delno opaziti neke vrste exponentno gibanje vrednosti kriptovalute. Kaj točno se dogaja z bitcoinom? Eden najpomembnejših dejavnikov, ki v tem trenutku vplivajo na gibanje cene bitcoina, je zagotovo Facebookovo naznanilo, da razvija lastno virtualno valuto, Libra. Glede na to, da ima Facebook za seboj ogromno množico uporabnikov, bi ta napoved morala dvigniti profil bitcoina, prav tako pa tudi ostalih kriptovalut na trgu – Ethereum ali Litecoin. Po besedah vlagateljev je Facebookova poteza zelo pozitivno vplivala na vrednost bitcoina.

Investitorji poleg tega vlečejo določene vzporednice med zlatom in bitcoinom – žlahtna kovina in eden najbolj tradicionalnih hranilnikov vrednosti, zlato, se danes prav tako trguje po cenah, najvišjih v zadnjih šestih letih. bitcoin tako največji entuziasti imenujejo kar »digitalno zlato«.

 

Zlata doba (bitcoina)

Do neke mere lahko rečemo, da je to pošteno: obe sta alternativni valuti, ki se gibljeta daleč stran od dosega manipulacij centralnih bank. Trenutno smo ravno v času, ko se po svetu razvijajo nove, ekstremne monetarne politike in zato so alternative toliko bolj dobrodošle. Seveda, to ne pomaga, če ameriški predsednik na Twitter zapiše, da Ameriška centralna banka »ne ve, kaj počne«.

Če smo čisto pošteni, bi lahko rekli, da je povezava med bitcoinom in zlatom bolj kot ne čustvena. Težko bi rekli, da gre tukaj za neke prave podobnosti. V bistvu je težko najti dve valuti, ki sta si med seboj bolj različni – na eni strani virtualna valuta, ki jo rudarimo digitalno, s hitrostjo, ki jo določa računalniški algoritem, na drugi strani tisočletja stara valuta, ki je v svoji zgodovini preživela že marsikaj. Če vprašamo zagovornike ene in druge valute, dobimo dva popolnoma drugačna odgovora in zato je težko karkoli napovedati z večjo mero natančnosti. 

Pomembno je izpostaviti, da če karkoli bitcoin dobro predstavlja, je to izraz FOMO – »fear of missing out«. Ali obstaja kaj hujšega kot gledanje soseda, ki bogati? Ljudje smo po večini narejeni točno tako, ne prenesemo tujih uspehov, še posebej, če vemo, da bi jih lahko dosegli tudi mi. Trg kriptovalut je v veliki meri voden s strani manipulacij. Takoj, ko ni institucionalnih regulatorjev, se pravila spreminjajo iz dneva v dan. Kdo torej zmaga? Tisti, ki najbolj dobro oceni situacijo oz. tisti, ki ima največ sreče.

Vse našteto postavlja pomembno vprašanje: koliko je bitcoin dejansko vreden? Ali obstajajo zanesljivi načini, kako oceniti njegovo vrednost? Analitiki pri JPMorgan pravijo, da je najboljši način, kako določiti vrednost bitcoina, da ga dojemamo kot blago – navsezadnje ga pridobivamo z rudarjenjem. Z rudarjenjem porabljamo elektriko, ki stane. To pomeni, da je povsem logično, da bodo ljudje rudarili bitcoine tako dolgo, dokler bo cena nad stroški produkcije novih bitcoinov. Za kriptovalute velja v splošnem tudi to, da je ljudem v interesu, da s karseda malo porabljene energije pridejo do čim več rezultatov, kar pa je seveda težko, kajti računalniki, ki rudarijo bitcoine in ostale kriptovalute, porabijo ogromne količine električne energije.

 

Dejanska vrednost bitcoina

Sam Holman, strokovnjak za poslovanje s kriptovalutami pravi, da bo pravo vrednost bitcoina določila raba ljudi. Kaj točno to pomeni? Ne govorice, upanja, napovedi, strahovi in pohlep, nič od tega ne bo toliko vplivalo na vrednost kriptovalut na splošno, kot sama raba valut. Tukaj govorimo o dejanski rabi, praktičnih načinih za plačevanje dobrin takšnih in drugačnih vrst. Od nakupov preko spleta, do ostalih načinov, ki so danes morda manj konvencionalni in postajajo postopoma.

Holman še dodaja, da je višina dnevnih transakcij, ki jih opravijo vsi uporabniki bitcoina, dosegla 1 bilijon ameriških dolarjev. Če primerjamo to številko z letno višino transakcij, ki jih beležijo velikani kot sta Mastercard in Visa, z letno vsoto 4 bilijone in 8 bilijonov ameriških dolarjev, lahko vidimo, kakšno moč ima bitcoin.

Torej, še enkrat, kako dejansko kupimo bitcoin? V bistvu je zelo enostavno. Najprej obiščemo eno izmed platform za trgovanje, na primer AvaTrade, tam se registriramo in že lahko zečnemo svojo pot v svetu kriptovalut.

 

Kako se bo gibala vrednost bitcoina?

To je seveda vprašanje za milijon dolarjev, ampak strokovnjaki kot je Holman pravijo, da ne gre toliko za vprašanje vrednosti same valute, temveč bolj za uporabnost. Trenutno kaže, da bi lahko bitcoin še rasel, je pa v zadnjem času opaziti trend izjemne volatilnosti.

Vas zanima trgovanje z bitcoinom? V članku “Kako najbolj enostavno kupiti bitcoin” lahko preberete, kako smo se izziva z bitcoinom lotili mi.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več