Računalništvo, telefonija
12.12.2011 10:43
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bill Gates stavi na jedrske elektrarne

Brez jedrskih elektrarn bo zelo težko zagotoviti dovolj električne energije za potrebe človeštva.
Brez jedrskih elektrarn bo zelo težko zagotoviti dovolj električne energije za potrebe človeštva.

Jedrska katastrofa v Fukushimi je odločilno vplivala na globalno politiko uporabe jedrskih elektrarn po vsem svetu. Mnoge države so se jedrski energiji odrekle zgolj iz preventivnih razlogov. To je posledično povzročilo globalno pomanjkanje električne energije in svetovne cene elektrike so pričakovano poskočile do neba.

Medtem ko mnogi še vedno zagovarjajo škodljivost uporabe jedrske energije za pridobivanje elektrike, je podjetje Terrapower, ki ga je na noge postavil Bill Gates, pričelo sodelovati s Kitajsko pri skupnem razvoju nove generacije reaktorjev za jedrske elektrarne. Tu pravzaprav gre za četrto generacijo jedrskih reaktorjev, ki naj bi bili po prvih ocenah nared najkasneje do konca leta 2016. Ti naj bi bili občutno učinkovitejši v primerjavi s sedanjimi rešitvami.

Podjetje Terrapower zagotavlja, da bo četrta generacija jedrskih reaktorjev zelo odporna tako na naravne katastrofe kot na človeške napake. Ti naj bi bili zaradi novega načina gradnje dobro zavarovani pred potresi in cunamiji. Ker bo vodenje reaktorja povsem samodejno, napak zaradi človeške malomarnosti ali neznanja ne gre pričakovati. Nova generacija jedrskih reaktorjev bo za nameček delovala na osiromašen uran, kar bo precej zmanjšalo količino radioaktivnih odpadkov. Upajmo, da podjetju Terrapower pri nameri uspe, saj bomo s tem pridobili tako varnejše in okolju prijazne jedrske elektrarne kot cenovno ugodno električno energijo.


Prijavi napako v članku