Facebook
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Programska oprema
Socialna omrežja
Triki in nasveti
29.06.2024 10:00

Deli z drugimi:

Share

Bi radi popestrili Facebook Messenger? Našli smo nekaj trikov

Katero aplikacijo za sporočanje najpogosteje uporabljate? WhatsApp, Signal, Telegram, Viber ali Facebook Messenger?

V uredništvu skačemo iz WhatsAppa na Viber in nato še na Messenger. Facebook Messenger ima prednost, da je del Metine družbene platforme Facebook, ki ima po zadnjih podatkih več kot 3 milijarde mesečnih uporabnikov. Čeprav čisto vsi uporabniki istočasno ne uporabljajo Metine aplikacije za klepet (Messenger), vseeno obstaja zelo velika verjetnost, da boste vaše prijatelje in znance najprej našli na Messengerju, šele nato na drugih platformah.

Ker tako pogosto uporabljamo Messenger, smo razmišljali, da bi pobrskali po našem znanju in pripravili seznam nekaterih zanimivih trikov in skritih funkcij ter izpostavili tudi nekatere funkcije, ki so na prvi pogled morda osnovne, vendar se marsikdo niti ne zaveda, da obstajajo.

Prijateljem dodajte vzdevke

Prijatelja, ki ga poznate že od otroštva, večino časa zagotovo ne kličete po njegovem imenu, ampak ste se enkrat spomnili primernega vzdevka zanj in ga odtlej tudi uporabljate. Namesto da bi v Messengerju gledali njegovo dolgočasno ime, ga lahko spremenite.

Pojdite v aplikacijo Messenger, izberite pogovor s prijateljem, kliknite na simbol »i« za informacije v zgornjem desnem kotu in najdite razdelek Vzdevek (angl. Nicknames). Če ste v skupinskem pogovoru, boste lahko dodelili več vzdevkov. Za ta dotični pogovor lahko tudi sebi dodelite vzdevek.

Enak postopek velja tako za uporabnike operacijskega sistema Android kot iOS. Vzdevek lahko kadarkoli izbrišete.

Utišajte pogovor

Če ste v številnih skupinah, se vam najverjetneje kdaj dogaja, da ste bombardirani s sporočili, še posebej, če nekdo preveč rad uporablja GIF-e in smeškote. Nadležno je mila beseda za takšno situacijo. Morda ste ravno na sestanku ali pri nekem pomembnem opravilu, v žepu pa ves čas čutite vibriranje telefona. Telefon bi lahko enostavno preklopili na način »Ne moti«, vendar to pomeni, da ne boste prejeli prav nobenega obvestila, kar je lahko težava, če vseeno čakate kakšno pomembno sporočilo.

Raje utišajte Messenger. Spet skočite v aplikacijo, kliknite na isti gumb »i« za dodatne funkcije in potem izberite razdelek Utišaj (angl. Mute). Dobili boste več možnosti, kaj želite utišati, na primer samo splošna obvestila, obvestilo za klic ali pa vse. Potem lahko izberete še trajanje prisilnega molka, od 15 minut do 24 ur ali do ročnega preklica.

Zamenjajte barvo in temo klepeta

Ste naveličani privzetih, dolgočasnih barv, ki so enake v vsakem pogovoru? Morda še ne veste, a Messenger je glede tega zelo prilagodljiv.

Pojdite v katerikoli pogovor, kliknite na več funkcij (simbol »i«) in izberite Teme. Izbirate lahko med vnaprej pripravljenimi temami, kot so na primer nogomet, glasba, morje, različni filmi in serije … Če vam nič od tega ni všeč, lahko okno pogovora spremenite v navadne barve. Svoje oblačke s sporočili pa lahko na primer spremenite iz modre v oranžno, vijolično ali katerokoli drugo razpoložljivo barvo. Ne morete pa spremeniti barve prijateljevih sporočil, to mora storiti sam.

Spremenite simbol za hitri odziv

Simbol za hitri odziv je tipka, ki se nahaja tik poleg okna za pisanje sporočil. Messenger privzeto uporablja emoji »palec navzgor«, s katerim sporočimo nekomu, da se z njim strinjamo ali pa da nam je nekaj všeč.

Ta smeško oziroma emoji pa lahko zelo hitro spremenite v nekaj bolj edinstvenega. Kliknite na aplikacijo, skočite v poljuben pogovor, kliknite še enkrat na več funkcij in izberite razdelek Hiter odziv (angl. Quick Reaction). Prikazal se vam bo celoten seznam smeškov, ki jih običajno uporabljate v pogovoru. Lahko se poigravate. Med poletjem lahko uporabljate na primer smeškota za sonce, pozimi pa snežinko. Če imate skupino, namenjeno nogometu, lahko uporabite žogo. Skratka, zelo enostavna funkcija za popestritev klepeta.

Dodajte učinke besedam

Takoj pod razdelkom za Teme boste našli še eno funkcijo za dodajanje učinkov izbranim besedam. Razmislite, katere besede ali fraze najpogosteje uporabljate, dodajte jih v slovar in jim dodelite učinke oziroma bolje rečeno smeške, ki bodo spremljali to besedo vsakič, ko jo boste uporabili.

Ko se jih boste naveličali, se lahko vrnete v slovar, dolgo pritisnete na besedo in jo izbrišete.

Messenger lahko uporabljate na spletu

In s tem ne mislimo znotraj Facebooka. Nekateri ste izklopili svoj Facebook račun, vseeno pa uporabljate Messenger. Ker običajno hitreje pišemo na tipkovnici kot na telefonu, si morda vseeno želite imeti Messenger na računalniku. Pojdite na www.messenger.com, prijavite se v Messenger račun in začnite klepetati. Morda boste prejeli še poziv, da sinhronizirate svojo zgodovino pogovorov.

Pošljite avdio sporočilo

Raje pošiljate glasovna sporočila kot napisana? Poleg okna za pisanje sporočil boste opazili simbol za mikrofon. Pridržite ga in začel vas bo snemati, po koncu pa poslal glasovno sporočilo. Pred pošiljanjem lahko sporočilo tudi izbrišete, če z njim niste zadovoljni.

Izbrišite sporočila po določenem času

Ste sredi kočljivega pogovora in ne bi radi, da ga pomotoma vidi kdo drug? Pogovor lahko ročno izbrišete ali pa nastavite, da se sporočila izbrišejo po 24 urah. Pojdite v dodatne funkcije, tako kot še vedno doslej, in najdite razdelek Izginjajoča sporočila (angl. Disappearing messages).

Na voljo je samo izbris po 24 urah. Če bo kdorkoli naredil zaslonsko sliko pogovora, boste o tem tudi obveščeni.

Delite lokacijo s prijatelji

Tako kot to lahko storite v Google Zemljevidih, lahko tudi v Messengerju delite lokacijo s prijatelji. Veliko lažje, kot da razlagate, kje natančno ste. V orodni vrstici, kjer imate funkcije za kamero in dodajanje fotografij, kliknite na gumb za več funkcij (štiri pike). Imeli boste možnost dodajanja datotek, igranja iger s prijatelji ali pa deljenja lokacije.

Blokirajte prijatelja ali pa ga ignorirajte

Včasih se zgodi, da se v vaš pogovor vplete nek neznanec, prevarant ali pa enostavno želite prekiniti stike z določenim znancem. Lahko ga v celoti blokirate ali pa ga začasno ignorirate.

Pojdite med napredne funkcije (simbol »i«) in proti koncu boste našli funkciji za blokiranje (angl. Block) in ignoriranje (angl. Restrict). Stik lahko blokirate tako na Facebooku kot tudi v Messengerju.

Funkcija za ignoriranje pa je nekoliko drugačna. Z vklopom se bo okno pogovora začasno umaknilo s seznama in prenehali boste prejemati obvestila. Sogovornik prav tako ne bo videl, ali ste si ogledali sporočilo. Še bolje pa je, da sogovornik ne bo vedel, da ste ga ignorirali.

Ko boste pripravljeni, lahko stik z nekaj kliki vrnete med priljubljene.

Nadzorujte najmlajše

Si je najmlajši član družine zaželel telefon za pogovor s prijatelji? Na spletu na vsakem koraku preži nevarnost in vsak starš želi biti prepričan, da je otrok varen.

Račun vašega otroka lahko za boljši nadzor povežete s svojim. Pojdite v nastavitve svojega profila (simbol orodja) in izberite funkcijo Nadzor (angl. Supervision). Povabite oziroma povežite račun vašega otroka in dobili boste vpogled, s kom se pogovarja, kdo so njegovi prijatelji, koliko časa preživijo v Messengerju in še več.

Vklopite plavajoča okna

Ostanite v nastavitvah in proti koncu boste opazili posebno funkcijo za vklop plavajočih oken. To so okna, ki bodo ostala odprta na robu vašega telefona in vam omogočajo, da zelo hitro dostopate do pogovora, medtem ko na primer uporabljate kakšno drugo aplikacijo. Pred začetkom uporabe boste morali Messengerju dodeliti dovoljenje za risanje čez druge aplikacije, kar vam bo vzelo nekaj sekund.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Facebook


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NUFIRA d.o.o.

Ob Suhi 4d, 2390 Ravne na Koroškem, Tel: 041 722 132
Vsako hitro rastoče podjetje se spopada z odločitvami glede najboljšega poslovnega sistema za upravljanje svojih poslovnih procesov. Pravilna integracija integriranega programskega ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več