Računalništvo, telefonija
04.07.2016 18:11

Deli z drugimi:

Share

Bi nosili očala s katerimi lahko shujšate?

Bi nosili očala s katerimi lahko shujšate?
Bi nosili očala s katerimi lahko shujšate?

Znanstveniki univerze Passau v Nemčiji, so v sklopu večjega projekta “WISEglass” razvili t. i. dietna očala. Natisnjena s 3D tiskalnikom, dietna očala spremljajo količino hrane, ki jo uporabnik vnese v usta in preko “čitanja” žvečilnih mišic s pomočjo (EMG – elektromiografskih) vgrajenih elektrod v sama očala, določijo kdaj jemo in kaj jemo. Slednje informacije omogočajo pametni algoritmi, ki kategorizirajo hrano, ki jo žvečimo. Glede na to, da je sam patent v povsem začetnih fazah razvoja, lahko upravičemo dvomimo v oprijemljivost podatkov, vendar ideja zagotovo predstavlja zanimivo inovacijo na trgu nosljive tehnologije.

Raziskovalec Rui Zhang in profesor Oliver Amft sta za portal “Digital Trends” pojasnila, da je njihova glavna ideja, da čez čas “dietna očala” zamenjajo ročno sledenje prehranskih navad uporabnikov, ki sedaj v večini primerov preko številnih aplikacij vnašajo vnos kalorij, obroke, posamezna živila itd. Torej dejavnost, ki od uporabnika zahteva čas, voljo in nekoliko samodiscipline, če obstaja želja po kvalitetnih podatkih. Zhang in Amft sta dodala, da je pravilna dieta odvisna od 24/7 nadzora, saj le tako uporabnik dejansko lahko uporabi podatke sebi v prid. Torej to kar danes počne uporabnik, bi storila namesto njega “dietna očala”.

Vsakdanji izgled, odsotnost stigmatiziranja, nevpadljivost, očala, ki so mnogo več kot se to na prvi pogled mogoče zdi. Razvoj prototipa, iskanje rešitve kako “naučiti” dietna očala da prepoznajo številne sestavine, korak za korakom in kdo ve, morda pa bomo že zelo kmalu nosili očala, ki bodo avtonomno prepoznala vnos hamburgerja, ki bo vseboval 900 kalorij, očala pa nam bodo sposobna tudi povedati koliko maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov in mineralov smo vnesli v naše telo.


Prijavi napako v članku