Računalništvo, telefonija
22.05.2013 05:57
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mercedes z avtopilotom

Nemški avtomobilski gigant Mercedes-Benz naj bi že v naslednjem letu ponudil v prodajo avtomobil, ki bo tako kot sodobna letala opremljen z avtopilotom. Za visokotehnološki avtomobil družine S-Class, ki bo najprej naprodaj onkraj luže, bo potrebno odšteti preračunanih 77 tisoč evrov.
Mercedes z avtopilotom
Mercedes z avtopilotom

Medtem ko podjetje Google razvija samovozeče avtomobile, se je nemški avtomobilski gigant Mercedes-Benz odločil za nekoliko konservativnejši pristop. Časopisna hiša New York Times je namreč razkrila, da naj bi Mercedes-Benz že v naslednjem letu ponudil v prodajo nov avtomobil družine S-Class, ki bo opremljen z avtopilotom. Novost nas seveda ne bo samodejno pripeljala na želeni cilj, ampak bo le v določenih okoliščinah in za kratek čas prevzela nadzor nad vožnjo avtomobila.

Časopisna hiša New York Times naj bi iz zanesljivih virov izvedla, da naj bi bilo mogoče avtopilot v avtomobilu Mercedes-Benz S-Class uporabljati tako na avtocesti kot v mestu. Za varno vožnjo bodo namreč poskrbela napredna tipala, ki bodo nadzirala stanje v prometu in sistem za prepoznavo prometnih znakov. Slednji bo »grajen« na osnovi kamere in naprednega centralnega računalniškega sistema ter bo samodejno zaznaval vse prometne znake na cesti.

Prvi avtomobil Mercedes-Benz družine S-Class z avtopilotom naj bi bili onkraj luže naprodaj že v drugi polovici naslednjega leta. Novost bo seveda vse prej kot poceni, saj naj bi bilo za vstopno različico potrebno odšteti kar preračunanih 77 tisoč evrov. V Evropi bo zanj potrebno seči še globlje v žep, saj se bo maloprodajna cena visokotehnološkega avtomobila gibala okoli sto tisočakov.


Prijavi napako v članku