Računalništvo, telefonija
27.06.2014 12:34

Deli z drugimi:

Share

Avtomobile bomo kmalu lahko vozili kar z mislimi!

Za vožnjo z avtomobilom bodo kmalu zadoščale le misli!
Za vožnjo z avtomobilom bodo kmalu zadoščale le misli!

Podjetje Cruise Automation je pred kratkim predstavilo cenovno ugodno rešitev Cruise RP-1, ki lahko vsak avtomobil »preobrazi« v samovozeče vozilo (http://bit.ly/Cruise-RP-1). Ker tovrstni avtomobili med vozniki še ne uživajo pretiranega zaupanja, so se raziskovalci berlinske fakultete odločili, da k zadevi pristopijo nekoliko drugače. Nadobudni strokovnjaki so namreč pripravili napravo Brain Driver, ki vozniku omogoča upravljanje z avtomobilom kar z uporabo misli.

Naprava Brain Driver v navezi z napredno programsko opremo prejema ukaze s strani voznika preko električnih impulzov v možganih, ki jih meri 12 tipal. Raziskovalci berlinske fakultete so prepričani, da bodo lahko že v bližnji prihodnosti število tipal razpolovili, kar v praksi pomeni, da bo naprava manjša in lažja. Preden pa bo tovrstni izdelek zašel v prodajo, bo minilo še kar nekaj časa, saj z njim trenutno ni mogoče do potankosti nadzirati rahlih zavojev ali uravnavati hitrosti vožnje.

Kako se nadvse zanimivi pripomoček za vožnjo Brain Driver raziskovalcev berlinske univerze obnese v praksi pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi bit.ly/Brain-Driver.


Prijavi napako v članku