Grafične kartice
17.04.2009 08:30

Deli z drugimi:

Share

ATI Radeon HD 4890 X2

AMD/ATI Radeon HD 4890 X2 naj bi imela tudi odličen navijalski potencial!
AMD/ATI Radeon HD 4890 X2 naj bi imela tudi odličen navijalski potencial!

Podjetje AMD/ATI je pred kratkim družino grafičnih kartic Radeon HD 4800 osvežilo z modelom Radeon HD 4890. Ker grafični gigant noče zaspati na doseženih lovorikah, njihovi inženirji že pripravljajo novi model grafične kartice, ki naj bi zahtevnejše tridimenzionalne grafične oblike preračunavala kot za stavo. Šlo bo za grafično zverino Radeon HD 4890 X2, ki bo opremljena z dvema 850 megaherčnima grafičnima sredicama RV790, izdelanima s pomočjo 55-nanometrske tehnologije.

Zmogljiva grafična rešitev naj bi bila grajena na osnovi ene same plošče PCB, medtem ko naj bi bilo za hlajenje zmogljivih grafičnih sredic poskrbljeno z velikim aluminijastim hladilnim rebrom in zmogljivo pahljačo. Da novi kartici ne bo prehitro zmanjkalo sape, bo poskrbel še hitri grafični pomnilnik GDDR5 skupne kapacitete dveh gigabajtov, ki bo grafične oblike premetaval z efektivno frekvenco 3,9 GHz.

Novinka naj bi se po prvih ocenah lahko brez težav kosala z grafično zverino GeForce 295 GTX konkurenčnega podjetja Nvidia, ki za preračunavanje tridimenzionalnih grafičnih oblik uporabljala kar 480 združenih procesorjev (stream processors). Tudi cena naj bi bila povsem primerljiva.

Vas zanima več iz te teme?
ATI grafične kartice

Prijavi napako v članku