Računalništvo, telefonija
16.12.2011 16:39
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Arctur poklanja 100.000 EUR raziskovalnim skupinam

Superračunalnik Arctur-I
Superračunalnik Arctur-I

V novogoriški družbi ARCTUR, d. o. o., so se ob zaključku uspešnega poslovnega leta in ob skorajšnji 20-letnici podjetja odločili, da slovenskim raziskovalnim skupinam namenijo 100.000 EUR v obliki brezplačnih superračunalniških storitev na njihovem superračunalniku Arctur-I.

V 20 letih je Arctur prehodil pot od prvega ponudnika interneta na Goriškem, prek postavitev prvih spletnih portalov državnih ustanov, razvoja naprednih spletnih aplikacij, samostojnega oddelka za raziskave in razvoj, do danes vodilnega ponudnika visokozmogljivih računalniških storitev (HPC) v oblaku v Sloveniji.

Razpis, na katerega lahko raziskovalci prijavijo svoje projekte, je objavljen na strani hpc.arctur.si/razpis, kjer so tudi pogoji za prijavo. Komisijo za izbor najboljših projektov bodo sestavljali domači in tuji neodvisni strokovnjaki s področja visokozmogljivega računalništva. Rezultati razpisa bodo objavljeni na prireditvi ob 20-letnici Arcturja.

Direktor družbe Arctur, Tomi Ilijaš, je ob tej priložnosti povedal: “Naš namen je spodbujati interes razvojnih oddelkov v gospodarstvu in v akademski sferi po visokozmogljivih računalniških kapacitetah. S tem uresničujemo naše poslanstvo, saj menimo, da lahko superračunalniške storitve zelo koristno vpeljemo v marsikatero panogo, kot so na primer biotehnologija, farmacija, razvoj novih materialov, promet, finance, multimediji, astrofizika ipd. Naša zmogljiva infrastruktura je lahko dodatna priložnost za prenos naprednih tehnologij iz teorije v akademski sferi v prakso v gospodarstvu. Na tak način tudi sami doprinesemo k zviševanju dodane vrednosti slovenskim izdelkom in storitvam.”


Poleg visokih računskih zmogljivosti superračunalnika Arctur-I bodo strokovnjaki podjetja Arctur raziskovalcem nudili tudi sistemsko podporo ter pomoč na področju paralelizacije kode in matematičnega modeliranja. Opažamo namreč, da znanstvenikom včasih zmanjka nekaj specifičnih znanj s tega področja, ki večinoma ni njihovo glavno znanstveno področje dela. So pa marsikdaj ravno takšna specifična znanja na področju HPC odločilnega pomena za uspeh posameznih projektov,” so povedali v Arcturju.

Zato vabijo raziskovalne skupine, da prijavijo svoje projekte, ki bi potrebovali močno računalniško podporo in se potegujejo za brezplačno uporabo njihovih HPC zmogljivosti.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ARCTUR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ARCTUR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Podjetje Arctur

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ARCTUR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku