Prenosni računalniki
05.11.2012 10:24
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Archos 80 Cobalt: Odlična tablica za odlično ceno

Tablica Archos 80 Cobalt ponuja odlično razmerje med zmogljivostjo in maloprodajno ceno.
Tablica Archos 80 Cobalt ponuja odlično razmerje med zmogljivostjo in maloprodajno ceno.

Na evropski trg prihaja izjemno zanimiv tablični računalnik, ki ponuja optimalno razmerje med maloprodajno ceno in zmogljivostjo. Tu gre za Archos 80 Cobalt, ki se po zmogljivosti lahko postavi ob bok celo tablicam razreda Apple iPad Mini in Google Nexus 7. Kljub temu naj bi francosko podjetje Archos zanj zahtevalo le okoli preračunanih 150 evrov.

Strojna oprema tabličnega računalnika Archos 80 Cobalt je dovolj zmogljiva, da novincu zlahka ne bo zmanjkalo sape. Inženirji so ga namreč opremili z dvojedrnim procesorjem frekvence 1,6 gigaherca in gigabajtom sistemskega pomnilnika. Prostora za shranjevanje podatkov je »le« osem gigabajtov. Na srečo ga lahko razširimo s pomočjo pomnilniških kartic microSD (do 64 gigabajtov). Za izris kakovostnih slik skrbi 8-palčni oziroma 20,3-centimetrski zaslon ločljivosti 1.024 × 768 slikovnih točk.

Tablični računalnik Archos 80 Cobalt ne bo ravno primeren za zajemanje kakovostnih fotografij in videoposnetkov, saj ima na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti le tri milijone točk. Bo pa toliko priročnejši za videokonference, saj ima vgrajeno spletno kamero ločljivosti dveh milijonov točk. Tablico Archos 80 Cobalt bomo zlahka prenašali naokrog, saj v debelino meri 12 milimetrov in tehta slabih 470 gramov.

Na tablici Archos 80 Cobalt bo nameščen mobilni operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Nadgradnja na novejši Android 4.2 Jelly Bean naj bi bila zagotovljena v teku naslednjega leta. Trenutno žal še ni podatka o tem, ali bo cenovno zanimiva tablica pristala tudi na prodajnih policah slovenskih trgovin.


Prijavi napako v članku