Tablični računalniki
09.07.2012 08:10
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Applovi izdelki ogrožajo okolje

Podjetje Apple bo s seznamov EPEAT kmalu umaknilo vse svoje izdelke!
Podjetje Apple bo s seznamov EPEAT kmalu umaknilo vse svoje izdelke!

Živimo v obdobju, ko je skrb za okolje še posebej pomembna pri našem vsakdanjem življenju in delu. Pri računalniških gigantih je to nekoliko drugače. Ti namreč v zameno za večji dobiček ali lepši izgled izdelka ponavadi brez premisleka posegajo v okolje in ga prekomerno onesnažujejo. Eno izmed takih podjetji je Apple.

Da izdelki podjetja iz Cupertina niso prijazni do okolja dokazuje dejstvo, da Apple ne upošteva smernic certifikata EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Tu gre za ameriški certifikat, ki dokazuje, da tako podjetje kot njegovi izdelki izpolnjujejo stroge kriterije o trajnosti, učinkovitosti, recikliranju in ekološkem odtisu. Za pridobitev certifikata mora biti elektronska naprava na primer enostavna za razstavljanje z običajnimi orodji, vse njene elektronske komponente se morajo enostavno odstraniti, te omogočajo uporabo konkurenčnih elementov in podobno.

Prenovljeni prenosni računalnik MacBook Pro z zaslonom Retina je »živ« dokaz, zakaj je Apple odstopil od certifikata EPEAT. Apple je že dostop do strojnih komponent novinca zaščiti z nestandardnimi vijaki, imenovanimi Pentalobe. Baterijo in zaslon je zaradi uporabe močnega lepila praktično nemogoče odlepiti brez poškodb. T. Robert Frisbee iz organizacije EPEAT je pojasnil, da bi izdelek, ki ima prilepljeno baterijo tako ali tako padel, ker je ni mogoče ločeno reciklirati. Tu se verjetno skriva razlog, zakaj je Apple odstopil od certifikata EPEAT.

Mi seveda upamo, da se bo podjetje Apple glede certifikata EPEAT kmalu premislilo in bo pričelo izdelovati okolju prijaznejše izdelke. Tu seveda svoj delež lahko prispevamo tudi potrošniki, in sicer na način, da kupujem le tiste izdelke, ki so do okolja prikazni. S tem bomo naredili veliko uslugo tako naravi kot tudi nam, saj bomo živeli v okolju, ki bo čistejše in bo zagotavljalo kakovostnejše življenje.

Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki

Prijavi napako v članku