Telefoni
Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
Triki in nasveti
29.09.2022 14:22

Deli z drugimi:

Share

Na preizkušnji Apple Watch Series 8: ali gre za dovolj pomenljive spremembe?

Apple je predstavil tri nove modele pametnih ur za leto 2022: Apple Watch SE, Apple Watch Ultra in Apple Watch Series 8, ki smo jo preizkusili v uredništvu.

Pametne ure Apple Watch Series 8 so nedvomno v senci predstavitve nove premijske ure Apple Watch Ultra, ki pa roko na srce zaradi visoke cene (999 €) ne bo romala na zapestje povprečnega uporabnika. Ure Series 8 so njihova manj premijska različica, a obenem veliko bolj napredna možnost od Apple Watch SE.

Na prvi pogled se ni prav veliko spremenilo v primerjavi z lanskoletno Watch Series 7. In na zunanji strani to tudi drži, saj je dizajn v celoti ostal nespremenjen. Nič ne de, prave spremembe, tiste, ki najbolj odtehtajo pri nakupu, so se zgodile v notranjosti. Vprašanje je le, ali so te dovolj pomenljive, da bodo prepričale obstoječe uporabnike Applovih ur in morda tudi uporabnike ur drugih ekosistemov.

Preberite si še naš preizkus novega iPhone 14 Pro Max.

Kaj nam je bilo všeč?S čim smo bili manj zadovoljni?
⌚ Premijski občutek, skorajda neopazna na zapestju⌚ Enak dizajn kot pri predhodnici
⌚ Odlična zmogljivost⌚ Dnevno polnjenje
⌚ Natančni senzorji in napredne funkcije 
⌚ Nov temperaturni senzor 

Apple Watch Series 8 cena Slovenija in različice

·  Apple Watch Series 8 (41 mm): 509 €

·  Apple Watch Series 8 (45 mm): 549 €

Nove ure so na voljo v rdeči, srebrni, beli in črni barvi pri znanih slovenskih prodajalcih in slovenskemu Apple distributerju iStyle.

Apple Watch Series 8: nespremenjen dizajn še vedno premijski

Če ni pokvarjeno, ne popravljaj! Načela, ki se ga strogo drži Apple pri oblikovanju pametnih ur. Če hočete prenovljeno obliko, boste morali izbrati Apple Watch Ultra.

Watch Series 8 tako ostajajo pri pravokotnem ohišju, zaobljenih vogalih, ravnim stranskim gumbom in vrtljivi kroni Digital Crown. Čeprav ostaja dizajn nespremenjen, mu ne moremo oporekati zastarelosti. Še vedno izgleda privlačno oziroma bolje rečeno ima pridih Appla. Enak je tudi nivo udobja, po katerem so znane Apple ure. Če je ne bi ves čas uporabljali in raziskovali njene funkcije, bi z lahkoto pozabili, da jo imamo sploh na zapestju. Moteča ni niti med spanjem oziroma poležavanjem na kavču in v primeru Watch Series 8 si jo boste želeli nositi tudi med nočnim počitkom, saj ima na voljo merjenje kakovosti spanca (več o tem kasneje).

Vrtljiva krona v sebi skriva električni senzor za merjenje srčnega utripa, pod krono se nahaja gumb za vklop in prikaz aplikacij. Za razliko od Watch Ultra ni na voljo še dodatnega akcijskega gumba, kateremu bi lahko ročno nastavili bližnjice. Na spodnji strani aluminijastega ohišja je optični senzor srčnega utripa in gumbi za odpenjanje paščkov, ki naredijo menjavo paščka izredno enostavno. Če imate doma stare Apple paščke, jih lahko uporabite tudi pri novi uri, kar je izredno uporabniku prijazna lastnost.

Apple Watch Series 8: živahen Retina zaslon

Zaslon (1,9-palični OLED) dimenzijsko ostaja enak kot pri predhodnici. 41-mm različica razpolaga z ločljivostjo 430 x 352 slikovnih pik, 45-mm pa z 484 x 396 slikovnih pik. Čeprav ni doživel nobene nadgradnje, zaslon še vedno zagotavlja dinamične barve in globoke črne odtenke. Svetlost je spodobna (1000 nitov) in dovolj intenzivna, da je uporaba ure na sončen dan lahkotna. Na voljo je funkcija vedno-vklopljenega zaslona, kar so tudi kopirali in prilepili iz prejšnjih Apple ur. Do sedaj ste zagotovo vsi seznanjeni s to funkcijo in ni nobena skrivnost, da jo boste uporabljali, če boste želeli, da se vam pri izklopljenem zaslonu prikazujejo nekatere priročne informacije.

Apple Watch Series 8: programska oprema, funkcionalnost in baterija

Nova ura se razumljivo odlično razume z ostalimi Apple napravami. Sprejema lahko sporočila, z njo se lahko s pomočjo mikrofona in zvočnika tudi pogovarjate. Posodobljeni operacijski sistem watchOS 9 je naredil nekaj pomembnih nadgradenj in predstavil več kot dobrodošle funkcije.

Sledenje spanju je prva izmed funkcij, ki smo jo od Appla pričakovali že pred časom. Za razliko od prejšnjih generacij je sedaj končno razlog, zakaj nositi Apple uro tudi ponoči. Po dobrih dveh letih razvoja (sledenje spancu je bilo prvič na voljo z watchOS 7) je ta funkcija končno postala uporabna. Prej je šlo bolj ali manj za zelo osnovno funkcijo, ki je štela le čas, preživet v postelji. Sedaj so na voljo bolj podrobna poročila za globok in rahel spanec, REM obdobje in čas budnosti. Skratka, vse kar je do sedaj že imela konkurenca, ima sedaj tudi Apple Watch Series 8.

Z novim senzorjem telesne temperature so se na široko odprla vrata za bolj podrobno spremljanje telesnih sprememb. Trenutno bo senzor najbolj v uporabi pri nežnejšem spolu, ki bodo lahko natančno spremljale svoje cikle. V prihodnosti pa pričakujemo veliko bolj razširjeno funkcionalnost tega senzorja.

Zaznavanje prometne nesreče (Crash Detection) je še ena nova funkcija najnovejših ur. S pomočjo merilnika pospeška, barometra, GPS-a in mikrofona je ura sposobna prepoznati, ali je bil uporabnik v nesreči. Ob neljubem dogodku naj bi Watch Series 8 samodejno poklicala službo za nujne primere in jim posredovala lokacijo. Funkcije na srečo nismo imeli priložnost testirati, prej ko slej pa pričakujemo, da bodo uporabniki sporočili, ali funkcija deluje kot opisano.

Zadnja omembe vredna funkcija je način nizke porabe energije (Low Power Mode), ki pa bo na voljo tudi pri starejših Apple urah, ki bodo prejela nadgradnjo na watchOS 9. Način nizke porabe samodejno izklopi vedno-vklopljen zaslon, omeji povezavo Wi-Fi in delovanje senzorjev v ozadju. Je zelo dobrodošel dodatek, saj življenjska doba nove Apple ure še vedno ni po našem godu.

Na voljo so ostale klasične funkcije za spremljanje telesnega napredka med tekom, kolesarjenjem, plavanjem in številnimi drugimi športi. Pri tem je izredno natančna, čemur nismo mogli oporekati tudi pri prejšnjih različicah. Potem je tu še bogata trgovine Watch App Store z bogato izbiro aplikacij, kateri težko sledi ostala konkurenca.

Baterija je ena in edina resna pomanjkljivost, ki nas je spravila v nejevoljo. Uradna avtonomija znaša 18 ur oziroma 36 z vklopljenim načinom nizke porabe. Med preizkusom smo bolj ali manj dosegli te številke, vendar to ne spremeni dejstva, da smo bili primorani dnevno polniti uro. Samo polnjenje je dokaj hitro (dobro uro za polno napolnjenost), vendar to hitro postane nadležno, če se uporabnik zaveda, da mora vsak dan polniti napravo. Poraba je še toliko bolj opazna, če uporabnik želi izkoristiti funkcijo za spremljanje spanca. Skratka, bodite pripravljeni, da boste vsak dan pred odhodom vedno morali preveriti stanje baterije.

Končno mnenje

Težko oporekamo zmagovalnemu receptu, ki ga je odkril Apple za pametne ure. Apple Watch Series 8 je čudovit primerek, ki oddaja premijski občutek, je natančna pri merjenju, dobila pa je tudi nekaj uporabniku prijaznih funkcij, katere so si že dalj časa želeli Apple uporabniki.

Če še niste vpeti v Applov ekosistem, je ta ura zagotovo dobra začetna vstopnica. Če pa ste že obstoječ uporabnik, in imate v tem trenutku na zapestju Apple Watch Series 7 ali 6, potem je nadgradnja v našem primeru v večjih dvomih. Morda bi bilo v tem primeru bolje izpustiti eno generacijo in počakati na naslednjo ali pa se odločiti za Apple Watch Ultra.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iPhone 14 Pro Max Apple Watch Series 8


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Pilon AEC

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več