Obvestila podjetij
13.03.2021 08:39
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple vsak mesec kupi vsaj eno podjetje, preverite zakaj

Apple je v zadnjih šestih letih prevzel okrog 100 podjetij. Tim Cook pravi, da s tem želijo pridobiti predvsem nove talente, znanje in tehnologijo. Kot vse kaže Applov poslovni model deluje, saj so v prvem četrtletju ustvarili dobrih 93 milijard prihodkov.
Applov nakup desetletja je prevzem podjetja Beats Electronics.
Applov nakup desetletja je prevzem podjetja Beats Electronics.

Tim Cook, glavni izvršni direktor tretje največje korporacije po tržni kapitalizaciji na svetu, je na virtualnem letnem srečanju z delničarji povedal, da Apple vsake tri do štiri tedne kupit eno podjetje.

Cook je povedal, da je globalni tehnološki konglomerat v zadnjih šestih letih kupil okrog 100 podjetij. Applova poslovna filozofija je že od nekdaj bila prevzemanje manjših podjetij, ki jih na lahek način lahko integrirajo v obstoječe poslovanje podjetja.

Applovi največji nakupi v 2020

Po podatkih portala GeekWire je Apple lansko leto kupil “start-up” podjetje Xnor.ai, ki se ukvarja z razvojem umetne inteligence. Seattlsko “start-up” podjetje je trenutno najbolj aktivno na področju razvoja tehnologij strojnega učenja, ki za svoje delovanje ne potrebujejo konstantne povezave z oblakom.

Apple je lansko leto prevzel tudi irski AI “start-up” Voysis, katerega glavno področje je prepoznavanje glasu. Voysis je namreč poskrbel za adaptacijo sistema WaveNet za sintetiziranje človeškega glasu, ki ga je prvi razvil Google leta 2016.

Lani marca je Apple prevzel tudi vremensko aplikacijo DarkSky, ki je bila zelo široko uporabljena v Veliki Britaniji, ZDA in na Irskem. Po pisanju portala The Verge so se lastnosti aplikacije DarkSky pojavile v ameriški verziji operacijskega sistema iOS 14.

Za Bloomberg je Apple potrdil še prevzem kalifornijskega VR “start-upa” NextVR. Za slabih 84 milijonov evrov so v svoje vrste dobili podjetje, ki snema dogodke v živo in jih ponuja v obliki virtualne resničnosti.

NextVR med drugim omogoča gledanje košarkarskih tekem v virtualni resničnosti.

Še en Applov nakup za približno 84 milijonov evrov je kanadski “start-up” Mobeewave, ki je specializiran za spletne nakupe in omogoča, da kupci preko aplikacije dostopajo do svoje kreditne kartice in opravijo celoten nakupni proces preko aplikacije.

Junija lani je Apple prevzel majhno “start-up” podjetje Fleetsmith, katerega je hitro integriral v svoje storitve. “Fleetsmith je rešitev za upravljanje mobilnih naprav, ki je namenjena različnimi administratorjem flot Applovih naprav. Cilj je ustvariti močno in predvsem varno upravljanje flote naprav, ki je namenjena vsem velikostim organizacij. S to tehnološko rešitvijo lahko avtomatiziramo nastavitve naprav, posodobitve, varnostne ukrepe itd.“, pravijo pri Applu.

Za namene prepoznavanja in popravljanja napak v podatkih je Apple med drugim kupil “start-up” strojnega učenja Inductiv Inc., ki so ga soustanovili trije profesorji Univerze Stanford, Waterloo in Wisconsin. Točni podatki so zelo pomembni za tekoče delovanje strojnega učenja in Inductiv je uspel razviti tehnologijo, ki to počne z umetno inteligenco.

Eden pomembnejših nakupov Appla v lanskem letu je tudi podjetje Spaces. Gre za razvijalce lokacijskih VR izkušenj, ki so dodali VR podaljške videokonferenčnim platformam, kot sta Zoom in Skype. Podjetje Spaces sta ustanovila dva bivša DreamWorkd Animation direktorja, ki sta po različnih lokacijah ustvarila VR izkušnje. Recimo v tematskih zabaviščnih parkih, gledališčih ipd. V času pandemije je podjetja Spaces predstavilo nove VR dodatke za videokonferenčne platforme, ki kreirajo avatarje uporabnikov v realnem času.

Spaces

Apple s prevzemi cilja na znanje, talente in tehnologijo

Če se morda komu zdi način Applovega poslovanja z množičnimi prevzemi podjetij nenavaden, lahko samo rečemo, da zgleda, da deluje. Apple je namreč v prvem četrtletju letošnjega leta ustvaril dobrih 93 milijard evrov prihodkov, vrednost podjetja pa trenutno znaša več kot 2 bilijona evrov.

Cook je delničarjem podjetja povedal, da so vsi ti prevzemi usmerjeni v pridobivanje novih znanj, talentov in pa nove tehnologije.

Spomnimo, da je največja Applova akvizicija v zadnjem desetletju bil prevzem podjetja Beats Electronics, proizvajalca slušalk, katerega je ustanovil reper in producent Dr. Dre. Apple je za nakup odštel slabe 3 milijarde evrov.

Če Applove nakupe primerjamo z nekaterimi drugimi največjimi tehnološkimi rivali, je Apple še zelo varčen.

Microsoft je recimo za nakup LinkedIn-a odštel slabih 22 milijard evrov, Amazon za Whole Foods 11,5 milijarde in Facebook, ki je za WhatsApp plačal skoraj 16 milijard evrov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple računalniki Apple

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več