Računalništvo, telefonija
03.06.2014 14:52

Deli z drugimi:

Share

Apple vodilni IT na Fortune 500

Apple vodilni IT na Fortune 500
Apple vodilni IT na Fortune 500

Izšel je nov seznam Fortune 500. Prvič predstavljen že davnega leta 1955, je na njem navedenih 500 največjih ameriških podjetij. Uvrstitev na seznam za podjetje pomeni veliko potrditev in dodaten prestiž iz vidika finačnih trgov.

Tudi tokrat je na vrhu bilo moč opaziti prevlado naftnih, avtomobilskih in trgoviskih podjetij. Slednjim sledijo bankirji in mobilni operaterji. V množici omenjenih podjetij se tako nahaja zgolj ena izjema iz tehnološkega sektorja. Apple, ki je s petim mestom od lanskega leta izboljšal uvrstitev za eno mesto in kar za dvanajst mest v primerjavi z letom 2012, je edino tehnološko podjetja na vrhu seznama. Sledi velik razkorak v primerjavi z ostalimi. Šele na 34. mestu naletimo na eno izmed prepoznavnejših IT podjetij, Microsoft. Svojo pozicijo so za eno mesto izboljšali in se s tem uvrstili tik pred Amazon.com, ki se je tokrat znašel na 35. mestu.


Samo še Googlu je uspela uvrstitev v top 50. Slednji je letošnje leto zabeležil enega izmed največjih skokov in sicer kar za devet mest na 46. mesto.


Metodologija, ki jo pri Fortune uporabljajo za sestavo znamenitega seznama temelji na izračunu prihodkov podjetij, ki so ustanovljena v ZDA in poslujejo bodisi preko borze ali izven nje. Poleg prihodkov se za sleherno podjetje navajajo tudi ostali ključni kazalci kot je tržna vrednost podjetja.


Prijavi napako v članku