Računalništvo, telefonija
03.02.2018 07:37

Deli z drugimi:

Share

Apple razmišlja o univerzalnih aplikacijah za iPhone, iPad in Mac?

V prihodnje bi lahko eno aplikacijo poganjali na vseh Applovih napravah!
V prihodnje bi lahko eno aplikacijo poganjali na vseh Applovih napravah!

Operacijski sistem Windows 10 ima številne uporabne aplikacije že prednameščene, številna druga programska oprema pa je na voljo preko spletne trgovine. Te aplikacije so ponavadi relativno majhne, združljive z na dotik občutljivimi zasloni in jih lahko poganjamo tako v majhnem oknu, kot v celozaslonskemu načinu. Nadgradnje tovrstne programske opreme se izvede samodejno, poleg tega pa lahko kupljeno ali brezplačno programsko opremo poganjate na različnih napravah. Tu seveda govorimo o univerzalnih aplikacijah, ki imajo celo možnost uporabe sporočilnega sistema operacijskega sistema Windows 10, lahko pa jih uporabljate tudi kot žive ploščice znotraj menija »Start«. Poleg tega so ti programi precej varnejši za uporabo, saj delujejo v svojem lastnem »peskovniku«, kar pomeni, da v primeru napada nanje varnost samega operacijskega sistema ni ogrožena. Prav tako so tudi enostavni za pripravo, zato programske hiše v njihov razvoj vlagajo vedno več energije.

Kot vse kaže prednosti univerzalnih aplikacij spoznavajo tudi pri podjetju Apple. Na splet so namreč zašle informacije, da pri računalniške gigantu razmišljajo o možnosti, da bi pripravili programsko opremo, ki bi jo lahko uporabniki poganjali tako na pametnih mobilnih telefonih iPhone kot tabličnih računalnikih iPad in osebnih računalnikih Mac. Ta naloga ne bo enostavna, saj sta operacijska sistema macOS in iOS zelo različna oziroma nezdružljiva, prav tako imata ločeni razvijalski platformi za izdelavo programske opreme.

Več o enotnih aplikacijah za operacijska sistema iOS in macOS naj bi podjetje Apple razkrilo na letošnji konferenci WWDC 2018. Morda pa bomo v bližnji prihodnosti le dočakali združitev obeh sistemov.


Prijavi napako v članku