Obvestila podjetij
23.03.2021 17:18
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple prevzel titulo najbolj dobičkonosnega podjetja na svetu

Naftno-plinski gigant Saudi Aramco ni več najbolj profitabilno podjetje na svetu. Ta naslov odslej pripada Applu, ki je predvsem na račun pandemije dosegel rekordni dobiček.

Saudi Aramci, uradno Saudi Arabian Oil Company, tudi samo Aramco (v preteklosti Arabian-American Oil Company) je največje naftno podjetje na svetu, ki je dolga leta veljalo za najbolj dobičkonosno.

Pandemije je močno zarezala v cene nafte in hkrati povečala povpraševanje po potrošniški tehnologiji, kar je tehtnico prevesilo na stran Appla. V letu 2020 je Apple ustvaril 57,4 milijarde ameriških dolarjev (preračunanih 48,28 milijard evrov) dobička, medtem ko je Saudi Aramco dosegel 49 milijard dolarjev oz. preračunanih 41,15 milijard evrov.

Dobiček Aramca je v letu 2020 v primerjavi z 2019 padel za kar 44 %, saj so cene naftne na svetovnem trgu v nekem obdobju padle celo pod $0. To je sicer pozitivno vplivalo na rekordni padec izpustov toplogrednih plinov, vendar Aramco od teh ne živi. Apple pa je na drugi strani posloval stabilno, praktično v nobenem trenutku ni začutil krize, saj so kupci še vedno masovno kupovali iPhone, iPade in Mace. Če bi morda pričakovali, da se bo potrošnja zaradi pandemije zmanjšala, je Apple v prazničnem času, od oktobra do decembra, dosegel rekordne četrtletne rezultate in dosegel 22,8 milijard ameriških dolarjev dobička (preračunanih 19,15 milijard evrov).

Primerjava dobička med Applom in Aramcom v zadnjih nekaj letih.

Pomembno je izpostaviti, da primerjamo podjetji, katerih fiskalno leto se ne sklada. Aramco beleži fiskalno leto enako kot koledarsko, medtem ko Applovo fiskalno letno traja od septembra do septembra. To pomeni, da Applovo fiskalno leto 2020 vključuje praznično obdobje 2019, ne pa tudi rekordnega obdobja v 2020. Če bi torej primerjali koledarsko leto, bi Applova prednost pred Aramcom bila še večja.

Povpraševanje po nafti se ponovno povečuje, vendar …

Aramco bi letos lahko ponovno prevzel mesto najbolj dobičkonosnega podjetja na svetu. Povpraševanje po nafti se s sproščanjem Covid-19 omejitev povečuje, analitiki pa napovedujejo, da bi se cene lahko vrnile na nivo pred pandemijo. Znanstveniki pa opozarjajo predvsem na to, da bomo spet izpustili priložnost, da vzpostavimo drugačne, “zelene” navade.

Na dolgi rok pa smo lahko prepričani, da bodo Apple in ostala tehnološka podjetja močno prehitela Aramco, saj se ekonomijo prilagaja na zelene, obnovljive vire energije. Edino vprašanje je, koliko časa bodo Aramco in ostali proizvajalci nafte črpali denar iz globalnega boja proti podnebnim spremembam.

Vas zanima več iz te teme?
Apple

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Plemljeva ulica 2, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Karierni portal Optius.com Optius.com je eden izmed večjih karierno zaposlitvenih portalov v Sloveniji. Že enajsto leto ga upravlja in sooblikuje strokovna ekipa, katere poslanstvo ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več