Telefoni
23.05.2013 06:19

Deli z drugimi:

Share

Apple najboljši davčni utajevalec?

Ameriška davčna uprava je sporočila, da zaradi davčnih goljufij preiskuje tudi uspešno podjetje Apple, ki naj bi se s spretnimi potezami izognilo plačilu več milijard dolarjev davkov. Računalniški gigant naj bi za namene utaje davkov po svetu ustvaril učinkovito mrežo povezanih družb.
Podjetje Apple se je preko povezanih družb širom sveta doslej izognilo plačilu več milijard dolarjev davkov.
Podjetje Apple se je preko povezanih družb širom sveta doslej izognilo plačilu več milijard dolarjev davkov.

kar ponujajo, zelo različna, podjetja iz Cupertina na njihov račun že vrsto let kuje bajne dobičke. Pri ameriški Davčni upravi pa so prepričani, da računalniški gigant veliko mero dobička pridela tudi na račun izjemno prefinjenih davčnih utaj, zato so tudi njegovo poslovanje pred kratkim vzeli pod drobnogled. Za ta namen so ustanovili celo preiskovalni odbor ameriškega senata, saj je Apple za namen davčnih utaj širom sveta ustvaril učinkovito mrežo povezanih družb, katerih lastniki so tudi njihovi zaposleni. S tem »manevrom« naj bi se podjetje iz Cupertina spretno izognilo plačilu 35-odstotnega davka od kar 74 milijard ameriških dolarjev oziroma preračunanih 57 milijard evrov prihodka.

Pri podjetju Apple so utajevanje davkov pričakovano že zanikali in poudarili, da so le izkoristili možnosti, ki jih ponuja ameriška davčna zakonodaja. Poleg tega so ameriški senat celo pozvali k spremembi davčne zakonodaje, saj so prepričani, da je 35-odstotni davek na dohodek previsok za visokotehnološka podjetja. Apple namreč verjame, da je potrebno tovrstna podjetja davčno razbremeniti, če želijo ostati konkurenčna na globalnem trgu in to kljub temu, da je računalniški gigant samo v letošnjem drugem četrtletju ustvaril za kar preračunanih sedem milijard evrov dobička.

Senat bo »pojasnila« prvega moža Apple Tima Cooka natančno preučil skupaj z ameriško Davčno upravo in bo še pred koncem letošnjega leta sprejel odločitev o tem, ali je šlo v primeru Applovih »mahinacij« za davčno utajo. V primeru obsodbe pa bo moralo podjetje iz Cupertina ameriški Davčni upravi odšteti vsaj preračunanih 20 milijard evrov davkov.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku