Telefoni
23.01.2017 16:03
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple naj bi ustvaril med 50.000 in 70.000 novih delovnih mest

Ohišje telefona iPhone 7 Jet Black je pravi magnet za praske.
Ohišje telefona iPhone 7 Jet Black je pravi magnet za praske.

Po najnovejših, neuradnih, informacijah razmišljajo pri Applu o 7 milijard ameriških dolarjev vredni investiciji v nov proizvodni obrat v ZDA. Pri tem bi šlo za obrat z visoko stopnjo avtomatizacije, ki pa naj bi kljub temu omogočil med 50.000 in 70.000 novih delovnih mest v ZDA. Apple se v omenjeno investicijo ne odpravlja sam ampak naj bi pri tem sodeloval tudi kitajski Foxconn. Slednji se že dlje časa zanima za vstop na ameriški trg. Odpiranje proizvodnih obratov na večjih trgih namreč podjetjem omogoča dostop do dodatnih ugodnosti zato ni presenečenje, da se veliko proizvodnih podjetij odloča za odpiranje proizvodnih obratov na sprva dražjih zahodnih trgih.

Pri 9To5Mac so ob tej priložnosti svoje bralce pozvali naj odgovorijo na dve anketni vprašanji. Prvo se je nanašalo na to ali bi moral Apple proizvodnjo iPhonov preseliti na ameriški trg in ali bi bralci bili pripravljeni plačati več za iPhone. Slednji bi namreč bil dražji saj so plače v ZDA višje kot na kitajskem trgu. Bralci so se v primeru obeh vprašanj odzvali negativno in pri tem jasno sporočili, da niso navezani na to ali se produkti izdelujejo na domačem trgu in hkrati, da niso pripravljeni plačati več za iPhone. Brez dvoma bi podobni rezultati bili tudi v Sloveniji.

ZDA pa niso edini trg za katerega naj bi se pri Applu zanimali. Po neuradnih informacijah se podjetje zanima za odprtje proizvodnega obrata na indijskem trgu. Slednji je po Kitajski, drugi najpobmembnejši trg za pametne telefone s hitro rastočim srednjim razredom in več kot milijardo ljudi, ki bo slej ali prej potencialna stranka za iPhone. Takšen korak bi verjetno Applu omogočal tudi prodajo rabljeni iPhonov, kar so v preteklosti že poizkusili vendar pa so se lokalni trgovci temu uprli in to za zdaj uspešno.


Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku