Računalništvo, telefonija
12.06.2013 06:34

Deli z drugimi:

Share

Apple na zatožni klopi zaradi cenovnega izsiljevanja

Ameriško zvezno ministrstvo za pravosodje je zoper podjetje Apple pričelo sojenje zaradi nepoštene poslovne prakse na področju elektronskih knjig. Zaradi njegovega agencijskega načina prodaje so namreč maloprodajne cene e-knjig v zelo kratkem času poskočile za več kot polovico.
Takoj po najavi storitve Apple iBookstore so cene e-knjig skokovito narasle!
Takoj po najavi storitve Apple iBookstore so cene e-knjig skokovito narasle!

Pred dobrim letom dni se je ameriško zvezno ministrstvo za pravosodje pogodilo s petimi večjimi ameriškimi založniki elektronskih knjig, ki so zaradi nepoštene poslovne prakse oškodovali številne kupce elektronskih knjižnih del. Ker podjetje Apple krivde ni priznalo, se je pred kratkim zoper njega pričelo sojenje, ki kot vse kaže bi lahko trajalo celo nekaj let. Dokaznega gradiva je namreč ogromno, sodnica pa se bo morala skozenj prekopati sama, saj izjemno zahtevno sojenje na presenečenje mnogih poteka brez porote.

Podjetje Apple utegne doleteti precej zasoljena kazen, saj naj bi bilo pravzaprav izvorni »generator« nepoštene poslovne prakse na področju elektronskih knjig. Podjetje iz Cupertina je namreč uvedlo tako imenovani agencijski način prodaje, pri katerem so lahko založniki sami določali ceno e-knjig pod pogojem, da knjižna dela drugod ne smejo biti cenejša. Zaradi tega so maloprodajne cene e-knjig tako rekoč takoj poskočile za več kot polovico.

Podjetje Apple obtožbe ameriškega zveznega ministrstva za pravosodje pričakovano zanika, saj verjame, da je šlo v tem primeru za povsem običajno poslovno prakso. Glede na to, da je kar pet večjih ameriških založnikov elektronskih knjig krivdo že priznalo, mnogi verjamejo, da bo Apple na koncu obsojen in da ga bo doletela nadvse visoka denarna kazen.


Prijavi napako v članku