Telefoni
Tablični računalniki
09.12.2021 14:55

Deli z drugimi:

Share

Apple letos prvič po desetletju zaustavil proizvodnjo iPhonov

Glavni razlogi: pomanjkanje čipov, raznorazne restrikcije vezane na pandemijo in omejitve, ki so jih sprejemale države, v katerih ima Appe proizvodne obrate.

O tem, v kako velikih težavah so dobavne verige po vsem svetu, smo na veliko pisali in stanje še vedno ni niti približno urejeno. Celotna tehnološka industrija je začutila posledice, Apple pa je bil prizadet še bolj, kot si morda predstavljamo. V oktobru so morali za nekaj ustaviti proizvodnjo iPhona in iPada.

To je seveda velika reč, saj je Apple zaustavil proizvodnjo prvič v več kot desetletje trajajočem obdobju. Poleg tega pa ravno v času, ko bi povpraševanje proizvodnjo povečevalo in ne krčilo. Vse to je poročal Nikkei, ki se je poglobil v situacijo in trdi, da se je pri Applu to dogajalo v začetku oktobra.

Kot rečeno je to obdobje, ko Apple po navadi izdeluje iPhone 24 ur na dan. Namreč gre za nekaj dni po izidu novih modelov, prav tako pa se približujejo prazniki praktično po vsem svetu in povpraševanje po Applovih napravah je največje ravno takrat.

Kaj je povzročilo zaustavitev proizvodnje?

Šlo naj bi za kombinacijo večih težav oz. faktorjev, med drugim pomanjkanje čipov in tudi omejitev rabe energije na Kitajskem. Te omejitve so bile rezultat preseganja meje količine emisij, hkrati pa se je povečala cena premoga. Kitajske oblasti so na omejitve opozorile le nekaj dni preden so te vstopile v veljavo.

Te omejitve so vplivale na delovanje večih Applovih dobaviteljev v več kot 150 proizvodnih obratih. Regionalne težave pa niso bile omejene zgolj na Kitajsko, kajti tudi proizvodnja v Vietnamu in Maleziji je bila hudi prizadeta.

Vse našteto je prineslo zaustavitev proizvodnje, Apple pa je tako izdelal 20 % manj iPhonov 13, kot so sprva načrtovali. Kljub temu, da so skušali reševati situacijo z relokacijo virov iz drugih naprav, situacije niso uspeli rešiti. Ravno zaradi teh poizkusov reševanja je Apple proizvedel tudi 50 % manj iPadov kot načrtovano in 25 % manj starejših iPhonov.

Analiza: stvari se izboljšujejo, vendar še vedno obstajajo problemi

Za Apple je bila situacija v začetku oktobra definitivno porazna, od takrat pa je proizvodnja ponovno dobila svoj zalet. Nikkei poroča, da je bil dobaviteljem naročeno, da v novembru, decembru in januarju ponovno pospešijo proizvodnjo.

Še vedno pa ima Apple precej stvari za nadoknaditi. Odvisno sicer od regije in modela, ki ga želimo, obstaja velika verjetnost, da bomo na iPhone primorani čakati.

Stvari se bodo s prihodom novega leta po vsej verjetnosti nekoliko umirile, vendar pomanjkanje čipov ostaja resen problem. Da ne govorimo o vplivih pandemije. Če je to bila Applova prva zaustavitev proizvodnje po več kot desetih letih, bi lahko naslednja bila veliko prej.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Apple tablični računalniki Apple iPhone 13

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več