Telefoni
22.12.2017 13:35
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple končno potrdil, da namenoma upočasnjuje stare iPhone!

Apple se bo moral zaradi sporne prakse upočasnjevanja telefonov iPhone zagovarjati pred sodiščem!
Apple se bo moral zaradi sporne prakse upočasnjevanja telefonov iPhone zagovarjati pred sodiščem!

Če uporabljate pametni mobilni telefon Apple iPhone 6, iPhone 6S ali iPhone SE ste verjetno opazili, da se je odzivnost telefona z nadgradnjo na novi iOS precej zmanjšala. Številne aplikacije delujejo precej bolj počasi, pogosto pa pride tudi do »zmrzovanja« naprave. Razlog za to pa je v nižanju delovanja frekvence procesorja starejšega pametnega mobilnega telefona iPhone, kar je s številnimi preizkusi nedavno potrdil tudi raziskovalec pri organizaciji Geekbench John Poole.

Pri podjetju Apple so »sporno« prakso potrdili, razlog za tako početje pa naj bi bila zaščita avtonomije delovanja starejših pametnih mobilnih telefonov iPhone. Baterije namreč s staranjem in neprestanim polnjenjem izgubljajo na kapaciteti, zato se niso več možne kosati z energijsko zahtevnejšimi funkcijami, ki jih prinašajo posodobljene različice mobilnega operacijskega sistema iOS. Nižanje frekvence delovanja procesorja pa povzroči, da pri delovanju ne more priti do prekomerne porabe električne energije in s tem posledično morebitne okvare strojnih komponent. Vse se sicer za uporabnika »odvija« nekoliko počasneje, komponente pa ostanejo zaščitene.

Za upočasnitev vašega pametnega mobilnega telefona iPhone pri posodobitvi mobilnega operacijskega sistema iOS je torej kriva zmanjšana zmožnost zadržanja energije s strani baterije. To je sicer možno »odpraviti« z menjavo baterije, kar pa pri podjetju Apple seveda ne oglašujejo, saj želijo, da uporabniki kupijo novi iPhone. Če pa se boste odločili za zamenjavo baterije za vaš stari iPhone, pa boste morali uradnemu serviserju odšteti okoli evrskega stotaka, kar pa seveda ni malo.


Prijavi napako v članku