Računalništvo, telefonija
25.01.2012 06:20
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Anonymous zagrozil Facebooku

Anonymous ima Facebook na piki!
Anonymous ima Facebook na piki!

Na spletnem portalu YouTube se je pred kratkim pojavil nov videoposnetek hekerske skupine Anonymous. Iz njega je razvidno, da bodo najboljši hekerji sveta 28. januarja brez milosti napadli družbeno omrežje Facebook. S tem bo Anonymous dejansko pričel kibernetsko vojno zoper vlado Združenih držav Amerike, in sicer zato, ker je ta vse bolj naklonjena širjenju cenzure na svetovnem spletu.

Povod za napoved prve organizirane kibernetske vojne zoper ZDA sta kakopak bila protipiratska zakona SOPA in PIPA. Čeprav sta bila sporna predloga protipiratske zakonodaje umaknjena iz procedure za sprejetje, to namreč še ne pomeni, da v bližnji prihodnosti pretok informacij preko svetovnega spletna ne bo nadziran in cenzuriran. Piko na i je pred kratkim dodala še ameriška filmska organizacija MPAA, ki ja članom hekerske skupine Anonymous zagrozila, da bo ameriškim preiskovalcem izročila vse podatke, ki bi lahko privedli do aretacije njihovih članov.

Za namenom, da bi bila prva kibernetska vojna zoper ZDA uspešna, hekerska skupina Anonymous preko videoposnetka, objavljenega na spletnem naslovu http://goo.gl/36Xq6, novači nove člane. Ta »novince« naproša, naj si na računalnik namestijo programsko opremo LOIC (Low orbit Ion Cannon). Ta omogoča izvedbo distribuiranega napada za zavračanja spletnih storitev na izbrano spletno storitev. Na ta način naj bi lahko padel tudi Facebook, ki za delovanje uporablja 60-tisoč strežnikov.

Mnogi poznavalci so posnetek hekerske skupine Anonymous na spletnem portalu YouTube že označili za lažnega. Napad na Facebook je bil namreč napovedan že 5. novembra lani, vendar iz te moke ni bilo kruha. Poleg tega je hekerska skupina Anonymous na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter zapisala, da z napovedanim napadom nima nič. Ali potemtakem lahko zaključimo, da gre tudi v tem primeru le za spletno potegavščino?


Prijavi napako v članku