Operacijski sistemi
05.03.2012 09:54

Deli z drugimi:

Share

Androidove aplikacije dostopajo do fotografij brez vašega dovoljena!

Vsi uporabniki aparatov Androiod bi morali poskrbeti za osnovne varnostne mehanizme in optimizacijo sistema.
Vsi uporabniki aparatov Androiod bi morali poskrbeti za osnovne varnostne mehanizme in optimizacijo sistema.

Pred slabim letom dni je v javnost prišla vest, da podjetje Apple v realnem času in brez prekinitev prikrito beleži podatke o lokaciji in času lastnikov mobilnih telefonov iPhone in tabličnih računalnikov iPad. Poleg tega je operacijski sistem iOS nameščenim aplikacijam omogočil še dostop do fotografij in drugih podatkov uporabnikov brez njihovega dovoljenja. Kot kaže je prikrito dostopanje do podatkov stalna praksa na področju mobilnih naprav, saj je podjetje Lookout Mobile pred kratkim razkrilo, da tudi Android aplikacijam dovoljuje dostop do fotografij in drugih informacij uporabnikov.

Ko uporabnik mobilne naprave Android aplikacijam dovoli uporabo lokacijskih podatkov, ta lahko prikrito dostopajo tudi do vseh shranjenih slik in fotografij. Težavo z upravljanjem dostopnih pravic je pred kratkim potrdilo tudi podjetje Google. Njegovi programerji zato že s polno paro iščejo rešitev, ki bi zaupne podatke uporabnikov obvarovala pred neželenimi dostopi s strani aplikacij. Popravek za mobilni operacijski sistem Android naj bi bil na voljo kmalu.

Varnostna luknja v operacijskem sistemu Android je žal vse prej kot nedolžna. To je dokazal programer, ki je pripravil mobilno programsko opremo za merjenje časa. Čeprav ta od uporabnika zahteva le dostop do svetovnega spleta, lahko brez težav dostopa še do vseh shranjenih fotografij in slik. Te lahko za nameček prenese še na oddaljeni strežnik. To je vse prej kot prijetno, še posebno v primeru, da imamo na mobilni napravi Android slike, ki nam lahko nakopajo nemalo težav (na primer gole fotografije naše boljše polovice).

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku