Operacijski sistemi
23.12.2020 10:00
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android vs. iOS: Kateri operacijski sistem je boljši? (1. del)

Android vs. iOS: Kateri operacijski sistem je boljši? (1. del)
Android vs. iOS: Kateri operacijski sistem je boljši? (1. del)

Če danes kupujete novi pametni telefon, obstaja velika verjetnost, da ga bo poganjal eden od naslednjih operacijskih sistemov: Googlov Android ali Applov iOS. Ti dve platformi sta del praktično vseh novih telefonov v zadnjih nekaj letih. V resnici ostali operacijski sistemi ne predstavljajo niti 0,1 % prodanih naprav. Kateri pa je boljši? Ali sploh lahko izberemo zmagovalca? O tem in še kaj v obširni primerjavi operacijskih sistemov, narejeni v dveh delih.

Definitivno lahko govorimo o veliki dominanci teh dveh sistemov, ki pa sta na srečo oba vrhunska. Roko na srce imata veliko skupnega, a hkrati pomembne razlike, na katere morate biti pozorni, če se odločate med njima. S pomočjo ekstenzivne analize spletnega portala Digital Trends smo primerjali Android in iOS po različnih katerogrijah. Pa si poglejmo, kateri je najboljši in predvsem primeren za vas …

Preden pa se zapodimo v primerjavo naj pozorimo, da ne pričakujte črno-belih odgovorov, kajti na koncu je izbira vaša. Izberite tiste stvari, ki so za vas najpomembnejše in preštejte zmage v teh kategorijah.

Cenovna dostopnost – ZMAGOVALEC: ANDROID

Apple je vedno veljal za “high-end” blagovno znamko. Poglejmo samo cene iPhone modelov: iPhone X je vse skupaj začel in prvič postavil začetno ceno pri $1,000, nadaljeval pa je iPhone 12 Pro Max z začetno ceno $1,100. Če iščete nekaj bolj denarnici prijaznega, je tukaj iPhone 12, katerega cena se začne pri $800, medtem ko zadnji iPhone SE stane od $400 navzgor.


Na strani Androida je slika nekoliko drugačna. Seveda, že želimo za telefon odšteti veliko, nam to omogoča tudi Android – npr. Galaxy Z Fold 2 5G, ki stane od $2,000 naprej – je pa dejstvo, da je na trgu tudi precej kvalitetnih, cenejših naprav različnih proizvajalcev. Google se načrtno trudi priti naproti manj zahtevnim kupcem, tukaj mislimo predvsem na izdajo operacijskega sistema Android Go, za konec pa velja izpostaviti večjo ponudbo brezplačnih aplikacij, kar je še dodaten razlog več, zakaj je Android bolj dostopen.


Applov iOs je vrhunski, vendar je ravno cena bila od nekdaj največji problem. iPhone Se in 12 sta to letvico nekoliko znižala, še vedno pa se to ne more kosati z dostopnostjo Androidove pogate ponudbe naprav po različnih cenovnih rangih. Če želite odšteti $100 ali $1.000, obstaja Android za vas. iOS tega ne more trditi.


Aplikacije – ZMAGOVALEC: iOS

Za začetek si poglejmo nekaj številk. To je približna ocena, koliko aplikacij najdemo v obeh trgovinah Google Play Store in Apple App Store:

 • Android aplikacije: 2,7 milijona
 • iOS aplikacije: 1.8 milijona

Kljub zgornjim številkam te niso najboljši pokazatelj realne slike. Zakaj? Ker preprost večina uporabnikov uporablja zgolj peščico aplikacije in tiste najbolj popularne so na voljo na obeh platformah. Tradicionalno je veljalo, da so nove aplikacije najprej prišle v Apple App Store, kar pa se v zadnjem času spreminja, saj Android pridobiva tržni delež. V ZDA je iOS še vedno na prvem mestu razvijalcev, medtem ko drugod po svetu razvijalci vedno bolj targetirajo Android.

Google Play Store ima večji odstotek brezplačnih aplikacij od App Stora, najboljše mobillne igre pa še vedno pridejo prej na iOS – in ne pridejo vedno na Android. Na koncu bi lahko rekli, da kvaliteta premaga kvantiteto, kar pomeni, da sicer z majhno razliko zmaga iOS.

Trgovina z aplikacijami – ZMAGOVALEC: iOS

Dejstvo je, da je organizirati milijone aplikacij in iger zelo težko. Niti Google niti Apple tega ne delata perfektno. Ne glede na to pa portal Digital Trends ocenjuje, da trgovina Apple App Store nudi boljši iskalnik, hkrati pa nudi boljša priporočila. Iskanje iger in aplikacij v trgovini Play Store pa je lažje, aplikacije pa si lahko nalagamo kar direktno iz spletnega brskalnika na računalniku.

Zanimiva lastnost iOS sistema je tudi to, da lahko aplikacije kupimo s Touch ID potrditvijo, podobno, sicer z nekaj več nastavitvami, pa si lahko nastavimo tudi za Play Store na Android čitalcih prstnega odtisa. V obeh trgovinah z aplikacijami je nekaj vprašljivih aplikacij, Apple pa na tem področju bolj striktno blokira določene tipe aplikacij. Končna ocena je, da App Store zmaga, predvsem zaradi uporabnosti in posodabljanja vsebine.

Alternativne trgovine z aplikacijami – ZMAGOVALEC: ANDROID

V Android sistemu je relativno enostavno priti do aplikacij na različnih alternativnih platformah. V nastavitvah samo označimo eno okence, prenesemo APK in že smo pripravljeni. Seveda se moramo dobro zavedati, da s takšnim početjem povečujemo tveganje za zlonamerno programsko opremo. Apple zelo strogo nasprotuje “third-party” trgovinam z aplikacijami, kar pomeni, da če želimo dostopati do teh aplikacij, moramo prekršiti nekaj pravil.

Zemljevid – ZMAGOVALEC: ANDROID

Kot novejši navigacijski sistem je aplikacija Apple Maps na začetku imela nekaj težav, ki pa jih je sčasoma odpravila. Glavne lastnosti so podobne: zemljevide si lahko prenesemo za “off-line” uporabo, dobivamo točne ocene glede na trenutno dogajanje v prometu in iščemo “turn-by-turn” navodila za vožnjo in hojo. Apple je naredil še korak naprej od aplikacije Google Maps, ko je dodal navodila za kolesarje in nekaj dodatnih novosti v posodobitvi iOS 14.


Če bi delali to primerjavo pred nekaj leti, dvoma o zmagovalcu ne bi bilo. Google Maps je sicer še vedno prva izbira, ko govorimo o navigacijskih aplikacijah, vendar je Apple v zadnjih letih močno napredoval in je zdaj zato Apple Maps povsem resen konkurent Googlu. Trenutno ima aplikacija Google Maps še vedno majhno prednost pred Applovim navigacijskim orodjem, predvsem na račun bogate podatkovne baze recenzij. Vseeno pa se je prednost pred Apple Maps precej zmanjšala in zato pričakujemo, da se bo razlika v prihodnje še manjšala.


Vzdržljivost baterije in polnjenje – ZMAGOVALEC: ANDROID

Kvaliteta baterije, ki najpogosteje pomeni tudi njeno vzdržljivost, je eden glavnih odločevalnih faktorjev, ko kupujemo novo napravo. Že res, da je v sklopu te kategorije težko narediti pravo primerjavo, saj je vsaka naprava nekoliko drugačna kar se tiče strojne opreme, pa vendarle. iOS je narejen tako, da iz baterije iztisne največ, po drugi strani pa lahko hitro najdemo Android telefon s precej večjo baterijo, ki bo držala dalj časa.

Tako Android kot iOS nam omogočata, da lahko po posameznih aplikacijah preverimo, katere so najbolj energijsko požrešne, samo Android pa nam nudi še oceno, koliko baterije nam je še ostalo. Obe platformi omogočata varčevanje energije, ki lahko podaljša življenjsko dobo, vendar je pri Androidu ta nastavitev bolj prilagodljiva.

Dolgo časa je na področju baterij imel prednost Android, saj so naprave omogočale hitro in brezžično polnjenje. Apple iPhone 11, iPhone X in celo iPhone SE (2020) pa so v Applovo linijo pametnih telefonov prav tako prinesli brezžično in hitri polnjenje, kar pomeni, da Apple ne zaostaja več toliko. Izpostaviti velja, da za določene iPhone modele moramo kupiti ločen hitri adapter, medtem ko je ta po navadi vključen ob nakupu Androidov. Apple je recimo prodajal hitri polnilec ob modelu 11 Pro, ki pa je bil hkrati eden zadnjih iPhonov s polnilcem na sploh. Od iPhona 12 naprej moramo kupiti polnilec čisto ločeno, iPhoni pa zdaj nudijo kompatibilnost zgolj z USB-C kablom.


V tej kategoriji ni enoznačnega odgovora o zmagovalcu, vendar če primerjamo Androide in iPhone podobnega cenovnega razreda, lahko najdemo Androide z večjimi baterijami, prav tako pa imajo po navadi hitre polnilnice že vključene v paket ob nakupu. Torej zmagovalec z majhno razliko ponovno Android.


Posodobitve – ZMAGOVALEC: iOS

Applov iOS skrbi za konsistentne posodobitve programske opreme in varnostnih funkcionalnosti. Če želite enako izkušnjo pri Androidu, potrebujete Googlov Pixel telefon. Tukaj je delež iOS naprav po posameznih verzijah operacijskega sistema iOS:

 • iOS 13: 81%
 • iOS 12: 13%
 • Predhodne verzije: 6%

Apple sicer še ni objavil podatkov za iOS 14, vendar glede na to, da so vse iOS 13 naprave pripravljene na iOS 14, lahko podoben odstotek pričakujemo pri najnovejši verziji operacijskega sistema.
Torej kar 81 % vseh iOS naprav poganja zadnja verzija sistema. Je Android kos takšnemu standardu? Ne, Android 11 je že na voljo, vendar nikakor ne moremo pričakovati, da se bo širili enako hitro kot iOS. Podatki za Android prihajajo iz Android Studio, vendar so na voljo samo do maja 2020 – pred izidom Androida 11.

 • Android 10: 8.2%
 • Android 9.0 Pie: 31.3%
 • Android 8.1 Oreo: 14%
 • Android 8.0 Oreo: 7.3%
 • Android 7.1.1 Nougat: 5.4%
 • Android 7.0 Nougat: 7.5%
 • Android 6.0 Marshmallow: 11.2%
 • Android 5.1 Lollipop: 7.4%
 • Android 5.0 Lollipop: 1.8%
 • Android 4.4 KitKat: 4%
 • Predhodne verzije: 1.9%

Kljub temu, da obstaja nekaj izjem za Googlove lastne Pixel telefone in tiste s sistemom Android One (kot mnoge Nokie naprave), če želite zadnje novosti na področju funkcionalnosti, odpravo hroščev in varnostne popravke, potem je iOS prava izbira.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Endava

, ,
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več