Operacijski sistemi
03.11.2013 06:21

Deli z drugimi:

Share

Android obvladuje že več kot 80-odstotkov trga mobilne telefonije

Kako priljubljen je mobilni operacijski sistem Android med uporabniki pametnih mobilnih telefonov kaže nedavna raziskava, ki so jo opravili pri analitski hiši Strategy Analytics. V tretjem četrtletju letos je bilo namreč prodanih kar rekordnih 81,3-odstotkov pametnih mobilnih telefonov Android širom sveta.
Android kraljuje na trgu mobilne telefonije!
Android kraljuje na trgu mobilne telefonije!

Mobilni operacijski sistem Android je med uporabniki pametnih mobilnih telefonov izredno priljubljen. Ta se namreč lahko pobaha s hitrim in zanesljivim delovanjem, izjemno prilagodljivostjo, varnostjo, uporabniku prijaznim grafičnim vmesnikom ter bogato paleto uporabne programske opreme. To še posebno drži za najnovejši Android 4.4. KitKat, saj se odlično prilega celo šibkejšim mobilnikom, ki razpolagajo z 512-megabajti sistemskega pomnilnika (http://bit.ly/kit44).

Kako priljubljen je mobilni operacijski sistem Android med uporabniki pametnih mobilnih telefonov, kaže tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili pri analitski hiši Strategy Analytics. V tretjem četrtletju letos je bilo namreč prodanih kar rekordnih 81,3-odstotkov pametnih mobilnih telefonov Android širom sveta oziroma kar 6,3-odstnih točk več kot v enakem obdobju lani. V letošnjem tretjem četrtletju se je odlično odrezal tudi Microsoftov operacijski sistem in to predvsem na račun mobilnikov Nokia Lumia, saj je bilo širom sveta prodanih 10,2 milijonov mobilnikov Windows Phone kar skupno predstavlja 4,1 odstotni tržni delež.

Največji poraženec v letošnjem tretjem četrtletju je Apple, saj se mu je tržni delež širom sveta zmanjšal iz 15,6-odstotkov na 13,4-odstotkov oziroma za 2,2-odstotni točki. Po številu prodanih pametnih mobilnih telefonov iPhone pa je pojdete iz Cupertina doseglo nov rekord, saj je bilo prodanih skoraj 34 milijonov enot oziroma več kot sedem milijonov enot v primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem. Pri tem velja še omeniti, da je Apple pri prodaji mobilnikov iPhone pobral zdaleč največ dobička.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku