Računalništvo, telefonija
11.05.2018 09:12

Deli z drugimi:

Share

Android 8 Oreo je nameščen na zgolj 1 napravi Android od 20

Novejši Android 8 Oreo je trenutno nameščen zgolj na petih odstotkih mobilnih naprav Android.
Novejši Android 8 Oreo je trenutno nameščen zgolj na petih odstotkih mobilnih naprav Android.

Podjetje Google je javnosti razkrilo podatke o razširjenosti različic operacijskega sistema Android širom sveta, verjamemo pa, da nad njimi niso pretirano navdušeni. Le nekaj dni po uradni predstavitvi mobilnega operacijskega sistema Android P za programerje, so namreč morali priznati, da njihov zdajšnji Android 8 Oreo še vedno nameščen na zelo malo mobilnih napravah. To je sicer žalostna zgodba s katero morajo živeti uporabniki mobilnih naprav Android, saj te, z redkimi izjemami, niso deležni posodobitev na novejši mobilni operacijski sistem Android.

Meseca aprila je bil Android 8 Oreo skupno nameščen na zgolj 4,15 odstotkih mobilnih naprav Android, v mesecu maju pa se je njegov delež povišal na 5,7 odstotkov (Android 8.0 in 8.1 Oreo skupaj). Kot vse kaže bo rast tega sistema tudi v prihodnje potekala zelo počasi, novi sistem Android P pa bo skoraj zagotovo imel še več težav s pridobivanjem tržnega deleža. Na prvem mestu še vedno najdemo mobilni operacijski sistem Android 7 Nougat, ki trenutno obvladuje 31,1 odstotka svetovnega tržnega deleža. Takoj za njim s 25,5 odstotnim tržnim deležem najdemo Marshmallow in Lollipop s 22,4 odstotnim tržnim deležem. Za operacijskim sistemom Android 8 Oreo pa najdemo Android Jelly Bean, ki je nameščen na 4,2 odstotkih mobilnih naprav širom sveta, sledita pa mu Ice Cream Sandwitch z 0,4 odstotki in Gingerbread z 0,3 odstotnim tržnim deležem.

Iz Googlovega seznama deleža operacijskega sistema Android širom sveta pa tokrat ne bomo našli različice Froyo. Delež naprav s tem operacijskim sistemom je namreč upadel po 0,1 odstotki.


Prijavi napako v članku