Operacijski sistemi
19.04.2021 08:23
Posodobljeno 3 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Android 12 beta prihaja kmalu: 4 novosti, ki se jih lahko posebej veselimo

Kljub temu, da je Android 12 se še vedno v razvijalski beta različici, je javna beta verzija oddaljena zgolj nekaj tednov. Predstavljamo vam nekaj glavnih novosti, za katere smo prepričani, da jih bomo kmalu dobili na svoje Android naprave.

Google še naprej objavlja posodobljene verzije razvijalskih različic operacijskega sistema Android 12, do zdaj pa še nismo bili deležni novih uporabniških lastnosti, s katerimi bi dobili boljšo predstavo o tem, kaj čaka uporabnike Androidov v prihodnosti. Vseeno pričakujemo, da bo razvijalska konferenca Google I/O, ki se začne 18. maja, razkrila nekaj novosti, namenjenih uporabnikom.

Ravno ta teden pa so pri XDA Developers objavili poglobljen pregled novih lastnosti, na katerih dela Google in jih pripravlja za Android 12. Če samo polovico teh lastnosti zaživi v novi verziji operacijskega sistema, bi lahko Android 12 bila velika posodobitev. Poleg štirih spodaj predstavljenih pričakovanih lastnosti bi lahko dobili še izboljšana lokacijska orodja (nekaj podobnega kot pri iOS 14) in osvežene nastavitve glasnosti, s katerimi bomo lažje upravljali obvestila.

Android 12 sicer lahko naložite že danes, vendar vam tega ne priporočamo. Beta verzije so polne hroščev in pomanjkljivosti, poleg tega pa vam trenutna uporaba ne predstavlja nobene dodane vrednosti. Svetujemo vam, da počakate vsaj do prve javne beta verzije, ki naj bi bila na voljo že čez nekaj tednov.

Pa si poglejmo, kaj se trenutno skriva v razvijalskih predogledih nove verzije Androida.

“Double-tap” za večjo produktivnost

Applov iPhone ima zelo zanimivo lastnost, ki omogoča, da z določenim številom klikov po zadnji strani naprave pridemo do izbranih akcij po naši izbiri. Kot kaže, bo Google za Android 12 pripravil nekaj podobnega, kar je poimenoval kar “Double-Tap”.

V primeru telefona Pixel 5 je zaporedje takšno: Settings > System > Gestures > Double tap. Ko je “Double-Tap” vklopljen, lahko izbiramo med različnimi aktivnostmi, ki jih sproži naše klikanje po zadnji strani naprave. Glede na poročanje portala Cnet, lahko trenutno izbiramo med zajetjem zaslona, predvajanjem in zaustavitvijo glasbe, odprtjem zadnjih aplikacij, prikazovanjem obvestil in priklicom Google Assistanta.

V prvem in drugem razvijalskem predogledu novega operacijskega sistema dotična lastnost še ni bila na voljo. Google definitivno pripravlja dotično novost za Android 12, vendar ta še ni v celoti integrirana v sistem.

Poenostavitev enoročnega upravljanja z večjimi telefoni

Zadnjih nekaj let je Apple z lastnostjo “Reachability” poskrbel za lažje upravljanje večjih naprav z eno roko. Zdaj bo tudi Android deležen posebnega načina enoročnega upravljanja s telefonom, kar je razvidno že iz drugega razvijalskega predogleda Androida 12. Za lažjo predstavo si lahko v spomin prikličete omenjeno Applovo lastnost, ki jo bo Google praktično skopiral. Na zgornji sliki prikazano lastnost vkjučimo tako: Settings > System > Gestures > One-Handed Mode in nato izberemo opcijo “On”.

Novi (subtilen) izgled obvestil

To je sicer manjša sprememba, ki bo v prihodnosti zagotovo deležna dodatne pozornosti. Panel z obvestili bo dobil dizajnersko prenovo, ki bo zelo subtilna. Kot lahko vidimo na spodnji sliki, so ikone aplikacij nekoliko bolj poudarjene, prav tako pa bodo barve manj izrazite. Prenova panela z obvestili že kaže, v katero smer se bo gibal dizajnerski razvoj uporabniškega vmesnika v prihodnosti.

Medijske aplikacije ne bodo prevzele nadzora

Namesto da vsaka aplikacija, ki predvaja zvok ali video, koristi “quick-settings” medijski kontrolni panel, Android 12 prinaša opcijo, ki izključi posamezne aplikacije. Če želimo na primer upravljati Spotifyjev predvajalnik v “quick-settings” medijskem panelu, vendar nočemo, da YouTube prevzame prostor, lahko to opcijo za YouTube izključimo.

Sledimo naslednjemu zaporedju: Settings > Sound & vibration > Media. Izključimo vse aplikacije, ki jim želimo onemogočiti prevzemanje nadzora.

Prihaja še več novosti …

Dejstvo je, da ima Google za Android 12 na zalogi še veliko več novosti, sploh če pogledamo vse, kar odkrivajo različni viri v trenutno objavljenih predogledih operacijskega sistema. Po mnenju mnogih Android strokovnjakih se lahko resnično nadejamo vseh novosti, ki pa se bodo najverjetneje razkrile postopoma.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Srebrni partner

ZEOS d.o.o.

Šlandrova ulica 4, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 366 85 41
O družbi ZEOS Družba ZEOS, d.o.o. je izvajalec skupne sheme ravnanja z e-odpadki (OEEO), odpadnimi baterijami (OPBA) in odpadnimi nagrobnimi svečami (ONS). Skupaj s proizvajalci, ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več